Channels

Consultants have credibility because they are not dumb enough to work at your company. Scott Adams (Dilbert)

Een leider die een adviseur binnenhaalt om een moeilijk bestuurlijk probleem op te lossen heeft minstens 50% risico dat hijzelf de grootste aanstootgevende factor is. Dat is een ervaringsfeit na dertig jaar bestuursadviespraktijk. Hieraan moest ik denken toen ik over premier Balkenende nadacht, hij is nu zeven jaar onze hoogste baas en hij stelde na eindeloos vertragen adviseur Davids aan om een ‘objectief’ onderzoek naar het Nederlandse Irak-beleid te verrichten.

Waarom haalt zo’n leider een adviseur binnen? Meestal niet omdat hij zo graag assistentie wil, ook niet omdat hij graag een objectivering van het probleem wil, maar in mijn ervaring in zeker 80% van de gevallen – ook in het bedrijfsleven – omdat hij er zelf niet meer uitkomt. Zijn omgeving wantrouwt hem, denkt dat hij zijn macht (wellicht) heeft misbruikt, er moet ‘iets’ gebeuren(..) En zo ging het ook met onze premier.

Lees ook:

Het einde van de adviseur. Het adviesvak op de schop.

Dan begint de (snelle) zoektocht naar de ‘onafhankelijke’ adviseur die nog net voldoende coulance met de leider zou kunnen hebben om hem te ontzien. En daarmee gaat het meestal definitief mis, want de gekozen adviseur weet dat dit speelt, probeert zijn handen vrij te houden, ook al omdat de omgeving hem wantrouwt, hij is immers door de foute persoon binnengehaald (..) Hij moet zijn onafhankelijkheid (opnieuw) bewijzen en dat betekent meestal dat vooral de opdrachtgever aan een minitieus onderzoek wordt onderworpen.

Slechts als de adviseur ook zijn opdrachtgever er (ook) van langs geeft bewijst hij dat hij niet aan diens leiband loopt, daar wordt dus naarstig naar gezocht. Verder zal hij dan om zijn professionele imago te bevestigen proberen een zo evenwichtig en objectief mogelijk onderzoek te doen. Ik zeg niet dat de commissie Davids zo te werk is gegaan, maar dat is wel de praktijk van vele zogenaamde onafhanklijke commissies/ bureaus. Pieter van Vollenhoven heeft gelijk: er bestaan weinig echt onafhankelijke adviseurs.

Dat kan ook moeilijk als de opdrachtgever direct bij het probleem is betrokken en de rekening betaald. Daar zou veel meer naar gekeken moeten worden: is hij of zij wel de juiste persoon om  zo’n opdracht te vergeven? Vaak niet dus en dat tast de geloofwaardigheid van de adviseurs onnodig aan.

Bron: Pluspost

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x