7 veel gemaakte fouten die werkgeluk en vitaliteit in de weg staan

Columns

HR-afdelingen zetten steeds vaker in op programma’s voor vitaliteit om medewerkers gezond en productief te houden. Jarenlange ervaring leert dat er zeven fouten gemaakt worden bij deze programma’s.

“Juist nu bedrijven worstelen om nieuwe werknemers te vinden, is het belangrijk om huidige werknemers te behouden door ervoor te zorgen dat ze gelukkig en vitaal zijn. Organisaties die deze zeven fouten voorkomen, weten zeker dat hun programma’s voor werkgeluk en vitaliteit effectief zijn.”

Management geeft niet het goede voorbeeld

Wie wil dat werknemers aan de slag gaan met programma’s voor werkgeluk en vitaliteit, moet ervoor zorgen dat leidinggevenden het goede voorbeeld geven. Belangrijk is ook dat leidinggevenden een klimaat scheppen waarin werknemers zich veilig genoeg voelen om eventuele problemen aan te kaarten.

Behoeftes collega’s niet bekend

Het gebeurt geregeld dat HR-afdelingen een platform lanceren met vitaliteitsprogramma's zonder dat deze aansluiten bij de wensen van medewerkers. Ontdek waar collega’s behoefte aan hebben op het gebied van vitaliteit, want dat zorgt voor het beste resultaat.

Zelfde beleid voor diverse doelgroepen

Fitte werknemers hoeven niet aangespoord te worden om (vaker) te sporten. Bedenk als HR-afdeling wel hoe je minder fitte collega’s kan aanmoedigen om deel te nemen aan een vitaliteitsprogramma.

Platform zonder promotie

Veertien procent van de communicatie op het intranet wordt gelezen. Wie zijn platform voor vitaliteit en werkgeluk alleen daar promoot, weet zeker dat het niet aanslaat. Zorg voor goede interne communicatie, maak het leuk om mee te doen met de programma’s en zoek verbinding met de collega’s in de organisatie.

Te veel verwachtingen

Wie wil dat werknemers gezonder gaan leven, moet niet vergeten dat verandering energie en tijd kost. Verwacht niet te veel verandering van werknemers in een korte tijd en lanceer niet meer dan vier campagnes per jaar.

Met de vinger wijzen

Stimuleer positief gedrag en beloon collega’s die enthousiast meedoen aan programma’s. Vingerwijzen en straffen heeft een tegengesteld effect.

Geen ROI

Elk programma voor vitaliteit of werkgeluk zou zich moeten terugverdienen doordat er minder verzuim is of meer productiviteit. Meet de impact van programma’s zodat duidelijk wordt wat werkt en wat niet.

Auteur Liselot Muijser, algemeen manager van Workplace Giving.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Zingeving in werk en organisatie