When the going gets tough; wil de ware leider opstaan?

Vandaag publiceerde Booz een onderzoek naar hoe managers hun eigen ‘kunnen’ inschatten om bovenop de crisis te geraken.
Uitkomst? Een op de drie bestuursleden en de helft van de ‘lagere’ managers twijfelt aan eigen leiderschapscapaciteiten. Bij ING stapt Tilmant op, want; “de turbulentie van de laatste tijd heeft hem persoonlijk zwaar geraakt”, zei Tilmants beoogde opvolger Jan Hommen tijdens een telefonische persconferentie. Het artikel vermeldde niet of Tilmant nu ook zijn bonus inlevert. Ik vermoed van niet.

When the going gets tough, bail out before it’s too late!

Publiceert deze studie nu iets nieuws? Nee, natuurlijk niet. Sterker nog, het is aan appels vragen hoeveel ze op een peer lijken. Heel simpel, een manager is niet per definitie een goede leider. De meeste managers passen op de toko en als het allemaal bergop gaat is dat niet zo moeilijk. Kijk naar het verhaal van ABNAMRO; de top luisterde voornamelijk naar zichzelf. Ja dan kun je jezelf natuurlijk lang voor de gek houden hoe briljant je bent. En als de rest er niets over durft te zeggen….ja wat denkt u dan dat er gebeurt?
Dat Rijkman Groenink achteraf zegt “dat ik de bank heb verkwanseld….Dat beeld is pertinent onjuist” daar kopen we weinig voor. Heeft hij zijn bonus al ingeleverd trouwens?

Leiderschapskwaliteiten, da’s een heel ander paar schoenen. Die trek je niet zomaar aan. Obama, natuurlijk een flauw vergelijk, maar toch; als je kijkt naar zijn verhaal dan vallen een paar dingen op;

Hij raakt het hart van mensen. Misschien wel juist omdat hij niet zegt dat hij alles weet en het wel eventjes zal fixen. Misschien wel juist omdat hij realistisch is en zaken niet rooskleurig voorspiegelt. Misschien juist wel omdat hij  iedereen uitnodigt om mee te doen, bouwen en denken; “citizenship doesn’t come for free”.

Aan het eind van de campagne ontving het campagne team meer dan 300.000 sollicitaties van mensen die voor de Obama regering wilden werken. Da’s 255.000 meer dan bij Bush!

Wat is leiderschap? Leiderschap is de moed om op te staan in moeilijke tijden ipv weg te lopen. Leiderschap is het commitment om verschil te willen maken gecombineerd met het besef dat je het niet alleen kunt. Leiderschap is de nederigheid om anderen te vragen mee te denken en mee te doen. Leiderschap is de grootsheid klein te durven zijn.

Dat raakt het hart, niet het hoofd. Maar het belangrijkste is dat via die harten duizenden hoofden aan het werk gaan. Samen! Om te verzinnen, bedenken, overleggen, geschillen terzijde te schuiven, te besluiten en uit te voeren. Niet omdat het MOET, maar omdat zij het WILLEN.

Dat is de crux van leiderschap, pas dan kan je eruit halen wat erin zit. En dan bedoel ik niet de bonus.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>