We moeten risico’s nemen, maar wel verantwoord

Columns

We staan met de opkomst van AI aan de vooravond van een nieuwe technologische revolutie. De keuzes die we de komende jaren als managers maken zullen bepalen welke bedrijven zich nog relevant mogen noemen en wie straks in het rijtje met Kodak thuis hoort. Uiteraard wil helemaal niemand de geschiedenis in als dat ene bedrijf dat niet mee durfde te gaan met de tijd. Organisaties vallen vandaag de dag over elkaar heen om zo snel mogelijk te innoveren. In de Verenigde Staten zijn de eerste stakingen tegen AI zelfs al een feit.

Toch is het ook geen goed idee om nieuwe innovaties zomaar halsoverkop te implementeren. Organisaties zijn gebaat bij enige voorzichtigheid als het om vooruitstrevende experimenten gaat. Google Glass en iTunes zijn twee voorbeelden van innovaties die begonnen als een goed idee, maar die vanwege een slechte uitwerking toch in de vergetelheid raakten. 

Ambidexter leiderschap

Slim innoveren vraagt om een soort leiderschap waarin men risico’s durft te nemen, maar wel op een verantwoorde manier. Daarvoor heb je managers nodig met een ambidextere mindset: zij weten exploratie en exploitatie effectief met elkaar te combineren.

Wat is ambidexter leiderschap dan precies? We kennen ambidextrie vooral als het gaat om links- en rechtshandigheid. Iemand die ambidexter is kan met beide handen schrijven. Maar de term wordt ook gebruikt om een innovatieve leiderschapsstijl te definiëren waarbij aandacht is voor zowel een betrouwbare structuur als een ruimte voor creatieve experimenten. Wie hierin de juiste balans weet te vinden, kan een duurzame groei realiseren waarin nieuwe ideeën gepaard gaan met betere bedrijfsresultaten.

Optimalisatie is het sleutelwoord

Ambidextere managers weten wanneer een voorzichtige, conservatieve houding het beste is en wanneer het juist tijd is om de spelregels aan de kant te schuiven. Innovatieve ideeën worden uitgebreid onderzocht op potentiële nadelen voordat de stap naar implementatie wordt gezet. Ze combineren hun creativiteit met strategisch denkvermogen om zo te zorgen voor een waterdicht innovatieplan.

Een goede manier om ambidexter te werk te gaan is door middel van het optimaliseren van bestaande processen. Hoe kunnen we onze processen verbeteren met de nieuwe technologieën die er zijn? Deze vraag houdt ambidextere managers constant bezig. Op die manier bouw je als organisatie verder op een betrouwbare basis met reeds bewezen successen. 

Je hoeft dus niet bij elke innovatie het hele businessmodel ondersteboven te gooien. Aan de andere kant moet je ook niet bang zijn om dat model opnieuw te definiëren wanneer de toekomst daarom vraagt. Door risico’s te nemen en innovatie te omarmen zonder de bestaande bedrijfsprocessen te verstoren, toon je stabiel innovatief leiderschap. Hiermee realiseer je een voorsprong op concurrerende bedrijven die of te veel terughoudendheid tonen, of juist te roekeloos experimenteren.

Een creatief ecosysteem

Slim innoveren doe je uiteraard niet alleen, maar in samenwerking met je team. Het is belangrijk om af en toe de teugels te laten vieren en verantwoordelijkheid voor nieuwe projecten uit handen te geven. Een ambidextere manager voelt goed aan wanneer hier ruimte voor is. Het stimuleren van creativiteit en verantwoordelijkheid bij medewerkers levert gemotiveerde teams op met een hoge betrokkenheid. Met een coachende manier van leidinggeven stuur je bij waar nodig, terwijl medewerkers de vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen om zelf te experimenteren met nieuwe ideeën. Op deze manier wordt een innovatieve werkomgeving gecreëerd binnen stabiele kaders.

Wanneer een nieuw idee wordt aangenomen en het aankomt op de uitvoering van het project, weet een ambidextere manager met zorgvuldigheid een creatief ecosysteem om zich heen te bouwen van medewerkers én externe experts die bewezen successen hebben geleverd. Door te werken met externe partijen die innovaties al elders succesvol hebben geïmplementeerd, neem je als organisatie minder risico. 

Duurzame winst

Maria Velissariou liet als chief science officer bij Mars al zien hoe je met ambidexter leiderschap innovaties rondom duurzaamheid prima kan combineren met betere bedrijfsresultaten. Velissariou stond aan het roer van het Cocoa Sustainability Initiative. Ze bracht hiermee een belangrijke verduurzaming in de cacaoteelt teweeg en verhoogde tegelijkertijd de winst.

Om deze transformatie effectief te implementeren creëerde Velissariou een positieve werkcultuur binnen haar team, moedigde ze open communicatie aan en bood ze medewerkers de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Hierdoor behield ze getalenteerde medewerkers en bouwde ze een team op dat Mars kon helpen groeien en bloeien.

Met de verduurzaming nam Velissariou risico’s, maar ze verloor het strategische belang hierbij niet uit het oog. Door de duurzaamheid van de producten actief te promoten via het Seeds of Change-programma verbeterde ze het bedrijfsimago van Mars. Ze speelde daarmee slim in op de groeiende behoefte van de klant om verantwoord te consumeren. Haar plan is een schoolvoorbeeld van een slimme combinatie tussen exploratie en exploitatie.

Word een ambidextere manager

Ambidexter leiderschap is een belangrijke eigenschap voor managers die ook in de toekomst hun organisatie effectief naar meer succes willen leiden. Zorg ervoor dat je niet achterblijft en leert hoe je slim kunt innoveren. Bij ISBW kun je er direct mee aan de slag! Met de Post HBO Verandering en Innovatie ontwikkel jij de skills die bij een ambidextere manager passen.

SCHRIJF MEE

Schrijf 3 columns of artikelen (binnen een jaar) en ontvang een gratis pro-abonnement twv €200,--

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren.

Deel uw kennis en ervaring

Meer over Innovatie