Waar vind je nu nog personeel?

Actueel

Zelden was de slag om talent zo hevig als nu. Cijfers van het CBS laten zien dat er op dit moment per 100 werkzoekenden maar liefst 121 openstaande vacatures zijn. Met name in het onderwijs, de IT en de bouw zijn Nederlandse werkgevers naarstig op zoek naar nieuw talent.

Waar vind je nu nog personeel? 4 tips :

 1. Zoek eerst je heil intern
  Hoeveel onbenut talent loopt er in jouw bedrijf rond? Is hier überhaupt zicht op? Door bij openstaande functies te starten met een interne zoektocht, kun je verrassende vondsten doen. Ga hierbij wel verder dan het plaatsen van vacatures op het intranet.
  Breng actief in kaart welke vaardigheden, interesses en ambities onder werknemers leven. Heeft die ene medewerker op het secretariaat bijvoorbeeld de wens om te leren coderen en ben je toevallig op zoek naar een versterking van je developmentteam? Een intern herscholingstraject zorgt ervoor dat je een vacature invult én dat één van je werknemers een persoonlijke ambitie kan waarmaken. Wat vervolgens wonderen doet voor de tevredenheid van de betreffende werknemer.
   
 2. Verlaat de geijkte vacaturesites
  Het is lastig op te vallen tussen het enorme aanbod van banen. Op dit moment zijn er via INDEED ruim 1807 vacatures te vinden voor een manager met een master opleiding. Succes met opvallen!
  Dat het ook anders kan,  plaatst uw vacature op ManagemenetSite-vacatures >> De vacature wordt op bijna elke pagina geplaatst en gaat regelmatig mee in de nieuwsbrief naar 75.000 leden, a €400,-

 3. Kijk letterlijk over de grens
  Wanneer beheersing van de Nederlandse taal geen voorwaarde (of must) is voor een bepaalde functie, vergroot je het arbeidspotentieel enorm door over de landgrenzen heen te kijken. Want waar hier een tekort is aan verplegend personeel, zijn er in Azië misschien genoeg potentiële werknemers beschikbaar. Er zijn best veel functies die redelijk zelfstandig vanuit huis kunnen werken en zelfs een team kunnen aansturen met de juiste projectmanagement software.

 4. Iedere sollicitant een baan
  De Oprah Winfrey-methode: And YOU get a job. And YOU get a job! En het klinkt wellicht radicaal, maar hoe vaak komt het niet voor dat een nieuw aangenomen werknemer toch niet helemaal bleek te zijn wat je van tevoren had verwacht? En die na een half jaar dus alweer was vertrokken, waarna het hele sollicitatiecircus weer van voren af aan kon beginnen?
  Een Rotterdamse supermarktondernemer dacht hier hetzelfde over en besloot voortaan iedere sollicitant direct aan te nemen, zonder te kijken naar cv, competentie, motivatie of uiterlijk. Enige plausibele reden om niet aangenomen te worden is een registratie in landelijke Fraude Aanpak Detailhandel. Het leverde de supermarkt een divers personeelsbestand op en maakte bovendien een einde aan het tekort aan mankracht. En werknemers groeien ook door naar leidinggevende rollen, nog een teken dat er een hoop verborgen talent beschikbaar is – ook op plekken waar je dat in eerste instantie niet zou verwachten.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Solliciteren, recruteren