VACATURE RETENTIE MANAGER: MARKETING MEETS TAYLOR?

De advertentie stond op Intermediair.nl. Een premiejager, die ambitieuze MBA-ers opspoort, zoekt een Retentie Manager voor een telecombedrijf.

Voor die bedrijven is de retentiestrategie een speerpunt in de consumentenmarkt. We lopen niet voor niks allemaal massaal met nummerbehoud over naar een andere provider aan het einde van onze abonnementsperiode. De telecommarkt is verzadigd. Daardoor neemt het belang van contractverlengingen toe.

Goed dus om je af te vragen: Wat zijn dé slimme manieren om klantcontracten te verlengen? Tegen welke uitgangspunten?

Ik ga misschien zelfs wel solliciteren... Als Retentie Manager word ik verantwoordelijk voor het behoud van de juiste consumenten. Er zijn dus ook foute consumenten? Als manager word ik onderdeel van team dat zich enerzijds richt op het on...

Jos Steynebrugh
Tja, dat krijg je als mensen alternatieven hebben. Niet bij de Gemeente Zoetermeer. Ik moet een copie van de tekening van mijn huis hebben. Dus “even” naar de Gemeente. Melden aan de balie.
“ U heeft geluk, meneer”, zegt de baliemedewerker. Oh, ???. “Ja, ’s middags moet u eerst een afspraak maken, maar het kan nog nèt”. Hij wijst me de weg in het volledig geautomatiseerde lokettenstelsel met een computergestuurd routing systeem. Achterin ergens is het loket waar ik me moet melden. Plotseling schrik ik me het klamme zweet: ik staar in een ruimte met vér onder mij Zoetermeer, gezien vanuit de lucht. Langzaam dringt tot me door dat ik over een glazen vloer loop, waaronder een metersgrote luchtfoto een halve meter onder de vloer is gemonteerd. De baliemedewerkster kan haar lachen niet onderdrukken. “U bent nummer 23 vandaag, grapje van de architect” zegt ze.

OK, ik leg uit wat ik nodig heb: copietje. “Daar moet u wel een afpraak voor maken maken” zegt ze. Hoezo? “Nou, dat moet uit het archief komen” legt ze geduldig uit. “Zo, zo, en waar ÌS dat archief dan wel niet helemaal?”, vraag ik. Ze knikt naar onder. “Dat zit hieronder in de kelder” zegt ze met duidelijke pretlichtjes in haar ogen. Dat zal toch niet wáár zijn: 2 dagen om een dossier 4 meter omhoog te brengen? Ja meneer, wel degelijk.

Kijk, zó heb je geen retentiemanager nodig. Goed geregeld he?

Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consulent
www.changeenhancement.nl

P. Gorissen
Ja, de wereld hangt van managers aan elkaar. Een manager voor dit, een manager voor dat, en ze managen de prijs mooi om hoog!!!
Termen als Quality, Retention, Marketeer, Process, ERP, CRM, SC, PL, Product, Division, Project, Program, Crisis Manager en nog vele andere benamingen zijn in onze huidige organisaties haast niet meer weg te denken. Daar komt dan ook nog eens bij dat elke manager natuurlijk ook nog eens een mooi managerssalaris wil ontvangen. Want hij/zij managet heel wat af.
De vraag blijft natuurlijk of wij als maatschappij en wij als klant al deze ‘managers’ daadwerkelijk nodig hebben???
Zelf ben ik van menig dat dit eigenlijk overbodig is. Ik ben het dan ook met de pa hier boven eens, kwakzalverij. Eigenlijk wil ik hier nog een term voor plaatsen, namelijk ‘pure’, pure kwakzalverij. Neem het voorbeeld van het bezoeken van een winkel. Als je naar de winkel gaat wil je niet geconfronteerd worden met al dit soort managers. Immers hoe meer van dit soort mensen je tegen komt des te hoger wordt de prijs die je voor het product dat je zoekt moet betalen. Kennelijk is men tegenwoordig niet meer in staat om een goed en degelijk product aan zijn klanten aan te bieden.
Dit is toch jammer, of niet soms?
Marie-José Jamin
Lid sinds 2019
Een beetje laat gelezen dankzij ijs en weder, maar wat een heerlijke column!
Joh, die consument zijn ze bij Telecom al lang kwijt. Ze zoeken zich rot. Wie is het, wat is het en vergapen zich aan de wekelijkse diarree van getallen waar, volgens de bureaus die hier vet van worden marktaandelen en consumenten trends op de voet worden gevolgd. Of dat echt helpt weten weinigen, maar het is goeie business.

Zegt de COO tegen de salesmanager: "Ons aandeel is de afgelopen week met 1 procent gedaald. Zet je mensen eens aan het werk!"Zegt de Salesmanager tegen de accountmanagers: "Ons marktaandeel daalt aanzienlijk, wat doen jullie eigenlijk de hele dag? Ik wil meer leads, meer bezoeken, meer business."
Zeggen de accountmanagers: "Wij willen wel, maar die nieuwe retentiemanager wacht nog op actie van de trade marketeers, propositie marketeers, channel marketeers, base marketeers en loyalty marketeers. En ja, wij hebben dus geen goede data, geen deugdelijke tools."

Samenwerken? Wat is dat? Is dat net zoiets als een consument?

Hartelijke groet

Marie-José Jamin
Gek van MarCom & Branding Strategie Manager