Opleiding: Geestelijke Gezondheidszorg in het sociaal domein (GGZ)
Welke positie heeft de GGZ in de huidige en toekomstige samenleving? Welke verschuivingen vinden er plaats, hoe anticipeer je op deze veranderingen? Welke ontwikkelingen hebben impact op de praktijk?
In zeven bijeenkomsten gaan we dieper in op verschillende perspectieven, hoe het GGZ netwerk in elkaar zit en hoe het speelveld er uit ziet. Hierdoor wordt je je bewust van de ontwikkelingen en kijk je met een andere blik naar innovaties. Na afloop ben je je bewust van je invloed en weet je welke interventies je kunt inzetten om het geheel te verbeteren.Binnen het sociaal domein vindt een duidelijke verschuiving plaats van de positie van de GGZ. Waar de focus eerder op klachtenreductie of interventies bij crisis lag, verschuift dit naar acceptatie van psychisch lijden. Dit heeft een sterke relatie met stigma en identiteit. Accepteren we de maakbaarheid binnen de samenleving of ligt de focus op meedoen, van betekenis zijn en verbinding maken met anderen?
Hoe kunnen we thema’s binnen de GGZ zoals de regionale samenwerking en de veranderingen in het aanbod beter plaatsen en begrijpen? En op welke manier kunnen we de ontwikkelingen, innovaties en sturing geven in de verschillende domeinen?
Ontvang je een UvA certificaat van deelname.
De UvA Academy is de instelling voor continuous professional development die state of the art inzichten uit wetenschap en praktijk toegankelijk en bereikbaar maakt voor professionals die diepgang en inspiratie zoeken. Dit doen we met toegankelijke en inspirerende programmamanagers, docenten en sprekers uit wetenschap en praktijk. We vinden het belangrijk dat de programma's goed te volgen zijn naast een veeleisende baan. We helpen professionals om te gaan met structurele ontwikkelingen.
Dag 1 – Ontwikkeling GGZ in het sociaal domein | Aanleiding en ambitie
Dag 2 – Structuur en management | Regionale samenwerking
Dag 3 – Kwaliteit van de output (op locatie: in een huis van de wijk) | Voorzieningen in de regio | Eenvoudige vragen binnen de GGZ (POH en basis GGZ)
Dag 4 – Kwaliteit van de output (op locatie: bij een High Intensive Care) | Voorzieningen in de regio | Curatieve GGZ
Dag 5 – Kwaliteit van de output (op locatie: in een Caring Community) | Voorzieningen in de regio | Chronisch GGZ
Dag 6 – Kwaliteit van de output (op locatie: forensische setting / politie / AcVZ | Voorzieningen in de regio | Moeilijk verstaanbaar gedrag -﹥ Forensische GGZ en Verward gedrag
Dag 7 – Kwaliteit van de outcomes | Sturen en maatschappelijke effecten
De 18 deelnemers die zich als eerst aanmelden voor de masterclass mogen deelnemen.
Na afloop:
- Ben je op de hoogte van de inhoudelijke ontwikkelingen.
- Weet je met welke partijen je om tafel moet om tot goede afspraken te komen.
- Is je rol als gesprekspartner versterkt.
- Heb je meer zicht op mogelijkheden rondom justitie en forensische GGZ zorg.
- Ben je beter in staat om beleid te maken vanuit de inhoud.
- Kun je kijken voorbij het stigma rondom psychische kwetsbaarheid en verwarde personen.
De exacte datum volgt
Voor professionals met +5 jaar werkervaring in het sociaal domein; voor beleidsmakers in het sociale domein, woningcorporaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, politie en GGD
Naast de lesuren besteed je ongeveer 2-3 uur per week aan leeswerk. Soms iets meer, als er een voorbereide opdracht is.
