Opleiding: Warmtepompinstallaties - probleemanalyse en optimalisatie - Dag
Warmtepompinstallaties - probleemanalyse en optimalisatie, leer problemen met warmtepompinstallaties analyseren
Tijdens de cursus Warmtepompinstallaties – probleemanalyse en optimalisatie leer je complexere problemen met warmtepompinstallaties analyseren. Je beoordeelt de totale werking op basis van trendgegevens van proceswaarden, regelaarinstellingen, inbedrijfstellingsgegevens en onderhoud- en storingshistorie. Je beoordeelt een installatie ook op de juiste montage van leidingen en componenten. Je leert regelingen optimaliseren voor een wenselijk comfort, energieprestatie en levensduur.
Deze cursus is onderdeel van de Vakmanschapsroute Warmtepomp.
Deze cursus is bedoeld voor ervaren servicemonteurs die te maken krijgen met complexere storingen en klachten van eigenaren over de werking van de warmtepompinstallatie.
Voorkennis:
Volg eerst de cursus Warmtepompinstallaties - vuistregels voor advies, selectie en ontwerp als basis voor deze cursus. Bij problemen moet je een installatie kunnen beoordelen op de juiste selectie van de warmtepomp voor de toepassing en een installatie opgeleverd volgens voorschriften.
Tijdens de cursus Warmtepompinstallaties – probleemanalyse en optimalisatie ga je aan de slag met de volgende onderwerpen:
- Gestructureerde aanpak bij het analyseren van problemen met een warmtepompinstallatie.
- Technische (ontwerp)gegevens van de warmtepomp en het afgiftesysteem analyseren in relatie met de toepassing(woning).
- Analyseren van trendgegevens van meetwaarden en regelgedrag van de warmtepomp in combinatie met afgiftesysteem, bron en koudemiddelcircuit. Zoals draaitijden warmtepomp, aan-uitschalingen compressor, Delta_T van bron in/uit, belangrijke meetwaarden van koudemiddelkringloop.
- Analyseren van onderhouds- en storingshistorie met betrekking tot problemen met de installatie.
- Parameterinstellingen, actuele waarden en back-up(IBN-waarden) vergelijken, en terugzetten.
- Analyseren en optimaliseren van energieprestatie en regelingen van de warmtepomp (energiemonitoring, COP, afgegeven vermogen verwarmen/koelen/tap). Optimalisatie van instellingen van regelingen voor comfort, levensduur en energieprestatie.
- Inzicht in werking complexere ruimtebedieneenheid (RBE) en zoneregelingen, invloed op functioneren van warmtepomp en afgiftesysteem.
- Sturing van warmtepomp op basis van overkoepelend regelsysteem EnergieMonitoringSysteem (EMS). Op basis van probleemanalyse verbeteradvies geven over modificeren van de installatie(warmtepompinstallatie, regelingen, afgiftesysteem).
Resultaat:
Na het afronden van de cursus ben je in staat om problemen met een warmtepompinstallatie te analyseren en een verbeteradvies te geven. Je kunt de werking optimaliseren voor comfort, energieprestatie en levensduur.
Afronding:
Deze cursus sluit je af met een praktische eindtoets. De toets bestaat uit praktijkopdrachten waarbij de docent jouw praktische vaardigheden beoordeelt. Bij een positief toetsresultaat ontvang je een certificaat.
CerTech:
Voor de organisatie van onze examens werkt ROVC samen met CerTech. CerTech is een onafhankelijke examenorganisatie, verantwoordelijk voor de ontwikkeling, organisatie en het afnemen van examens en toetsen. In opdracht van brancheorganisaties, adviesbureaus en opleidingsinstituten worden jaarlijks ruim 10.000 kandidaten geëxamineerd. Het gaat hierbij met name om examens gericht op techniek, veiligheid, beveiliging en organisatie & communicatie.
Vakopleiding:
Wist je dat deze cursus een onderdeel is van de Vakopleidingen Warmtepompmonteur en Airco- en warmtepompmonteur! Bekijk de mogelijkheden.
Vakmanschapsroute warmtepomp:
Deze cursus is onderdeel van de leerroute die je optimaal voorbereid op de theorietoets en het praktijkexamen van Vakmanschap Warmtepomp voor de profielen:
- Monteur warmtepomp (ZK)
- Eerste monteur warmtepomp (ZK)
- Eerste monteur warmtepomp all electric (ZK)
- Eerste monteur service en onderhoud warmtepomp (ZK)
- Ontwerper en adviseur warmtepomp (ZK)
- Werkverantwoordelijke warmtepomp (ZK)
