Ook de manager van morgen moet eerlijk zijn

Columns

Respect moet je verdienen is het mantra van de nieuwe generatie werknemers, ook als het om hun leidinggevenden gaat. Voor menig millennial of gen Z medewerker straalt jouw hogere functie niet automatisch meer de autoriteit uit zoals we dat vroeger gewend waren. Voor hen is het belangrijk dat jij een persoon bent waar zij graag voor willen—niet moeten—werken. Dat bereik je alleen als je authentiek leiderschap toont. 

Authenticiteit betekent dat je trouw blijft aan je eigen normen en waarden. Je bent jezelf, je laat jezelf zien, en je blijft vooral ook altijd jezelf, ongeacht de agenda’s van anderen. Je danst niet enkel naar de pijpen van de directie en durft op te komen voor hetgeen waar jij in gelooft, ook als dit tegen de mening van je eigen leidinggevende in gaat. Op een authentiek leider kun je bouwen, want wie A zegt en ook echt A doet, is betrouwbaar en berekenbaar.

Politieke spelletjes

Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan. Manager laten zich te veel beïnvloeden door politieke spelletjes. Nog lang niet elke manager mag zichzelf dus een authentiek leider noemen en dat is zeer schadelijk voor de werkomgeving van de toekomst.

Managers moeten dus nog flink aan de bak om ook straks nog leiding te kunnen geven aan een productieve organisatie met gemotiveerde werkgevers die autonoom naar succes streven. Authentiek leiderschap is hier dus het sleutelwoord. Maar waarom? 

Een cultuur van eerlijkheid

Het woord ‘bedrijfscultuur’ komt steeds vaker voor in gesprekken, vooral sollicitatiegesprekken. Werkend Nederland wil niet alleen een goed salaris, maar ook een bedrijfscultuur waarin wederzijdse waardering en respect voorop staan. In de huidige krappe arbeidsmarkt heb je geen keuze: je moet aan dit soort eisen kunnen voldoen om je vacatures te kunnen vullen. 

Authentiek leiderschap helpt om een cultuur van eerlijkheid, integriteit en respect te kweken. Jouw voorbeeldfunctie als manager is hierin essentieel. Wanneer jij laat zien dat je binnen de organisatie gewoon jezelf kunt zijn en dat ook mag uiten, zullen werknemers je voorbeeld volgen. Dat creëert een werksfeer waarin iedereen zich op zijn gemak voelt om hun input te geven en nauw samen te werken met collega’s. Vooral voor de nieuwe generaties is dit een harde eis die aan de werkomgeving gesteld wordt.

Innovatievermogen moet je stimuleren

Maar authentiek leiderschap toon je niet alleen maar om de millennials en gen Z’ers tevreden te stellen. Je doet het ook om het innovatievermogen van je organisatie te stimuleren. Medewerkers voelen zich meer betrokken en gemotiveerd wanneer ze het gevoel hebben dat ze de ruimte krijgen om te experimenteren. Een authentieke manager die een open cultuur creëert, waarin medewerkers hun ideeën en feedback kunnen delen zonder angst voor negatieve consequenties, kan innovatieve ideeën aanwakkeren en stimuleren. Om ook in de toekomst nog succesvol te blijven, kun je er dus echt niet meer omheen: je moet je actief gaan bezighouden met authentiek leiderschap.

“Scoor ik lager dan een zeven, stap ik op”

Bas van der Veldt, CEO van AFAS schuwt zich niet om een authentiek leider te zijn. Hij heeft niet alleen het hele bedrijf ingericht om ervoor te zorgen dat medewerkers zich op hun gemak voelen om eerlijk te zijn, hij zet ook zijn eigen reputatie op het spel. Één keer per jaar laat hij zijn medewerkers hem een score geven tussen de één en de tien. Scoort hij lager dan een zeven? Dan stapt hij op. Van der Veldt staat nog altijd aan het stuur van het succesvolle softwarebedrijf, wat het succes van zijn aanpak betuigt.

De manager van de toekomst

Gelukkig hoef je niet in je eentje uit te vogelen hoe je in de toekomst een effectieve manager kunt zijn. Leer hoe je jouw communicatie aanpast zodat de ander jou beter begrijpt en hoe je jouw team begeleidt om goed met elkaar samen te werken in de Training Teamontwikkeling en Verandering.

SCHRIJF MEE

Schrijf 3 columns of artikelen (binnen een jaar) en ontvang een gratis pro-abonnement twv €200,--

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren.

Deel uw kennis en ervaring

Meer over Leiderschap