Channels

Deze column is van een ondernemer voor ondernemers die zich ervan bewust zijn dat er meer is dan alleen maar ondernemen. Als er een glimlach op uw mond verschijnt tijdens het lezen van deze column, dan is de winst gemaakt. Achter deze luchtige woordkeuze bevindt zich het vraagstuk van deze tijd. Wat betekend Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor u?

MILJONAIR FAIR 2010
Diegenen die mijn column wel eens vaker lezen zullen misschien verbaasd zijn over deze opening. Is hij miljonair? “Nee” , ik kom niet voor in de QUOTE 500. Had hij dan een uitnodiging? “Ja” ik had een officiële uitnodiging gekregen om aanwezig te zijn in de RAI met kledingadvies, -Tenue de Ville -. Als Frankrijk liefhebber weet ik dat dit staat voor stadskleding. In het authentieke departement De Lot ( ons droomdepartement ) ben ik nog nooit iemand tegen gekomen in het volgens etiquette gesteld Tenue de ville. Deze beurs stelt andere eisen, ik conformeer mij hieraan en ga in driedelig maatkostuum inclusief vlinderstrik naar de welkomstbalie. Enige achterdocht had ik moeten bespeuren toen de zeer welgevormde gastvrouw mijn naam niet terugvond op de uitnodigingslijst en vroeg of ik soms een “spreker” ben. Nu kraam ik wel vaker onzin uit maar dan alleen in bijzijn van vrienden. Na enkele telefoontjes wordt aan de dame bevestigd dat ik toch werkelijk genodigd ben. Zo! Ik ben binnen op de GREEN TODAY beurs. Het event met groen besef. Een beurs die gelijktijdig valt met het speeltje van de zeer welgestelde ondernemers en aanhang.

The place to be!
Als u een keer gratis naar een beurs wilt, meldt u dan aan als potentieel standhouder. Grote kans dat u wordt uitgenodigd! Zoals u inmiddels wel zult weten is duurzaamheid een peiler van onze droom. Als idealist en met een beetje groen bloed in mijn aderen was ik erg verwachtingsvol. Om de aandacht af te leidenvan mijn klederdracht had ik mijn zoon ook meegenomen onder het mom van “wat hier gebeurt is jouw toekomst”. Hij is achttien en loopt op sneakers.
Veel BN’ers geven acte de presence: enkelen zijn mij zelfs bekend. Mijn goeroe, Wubbo en zijn charmante vrouw Joos zijn ook aanwezig. Dus is dit “the place to be”. De stands laten zien dat de beurs nog in een startfase zit, echter het nog te verwachten groendebat tussen de “groten” van de Nederlandse industrie zal wel het nodige spektakel laten zien. Allemaal mensen die voor mij onbereikbaar zijn gebleken, ondanks vele verzoeken, mails en zelfs flessen wijn.

Lees ook:

Klantgericht, duurzaam en sober.

Groen als moneymaker
Het debat is voorbij, wat een deceptie!! Wat een praatpoppen! Groen zit niet in je aderen maar in je winstverwachtingen! ONDERNEMERS van Nederland, volgens deze heren is duurzame ontwikkeling en maatschappelijk verantwoord ondernemen het nieuwe toverwoord voor de toekomst van uw onderneming. Het is uw
moneymaker en geeft u een unieke concurrentiepositie. Ze bevechten elkaar mondeling wie het groenst is, wie het meest “kreedel to kreedel” is, alles gestaafd op omzetcijfers! Glanzend van trots wat ze samen ten gehore hebben gebracht, verlaten ze snel de zaal. Vandaag bezoeken ze twee beurzen met één parkeerkaart (dat is wel duurzaam!).

Joos Ockels herkent me nog van een gesprek dat we een paar maanden geleden hadden. Ik vertel haar dat ik misschien wel een beetje naïef ben geweest wat betreft het groene bloed gehalte van deze heren. Zij antwoord rustig dat elk initiatief, groot of klein, commercieel of idealistisch dat een bijdrage levert aan een duurzamere wereld een goede ontwikkeling is. Met deze simpele uitleg kom ik weer tot bedaren. Met deze opgedane wijsheid kan ik u als ondernemer het advies geven dat het mogelijk is om op verschillende manieren duurzaamheid te bedrijven, commercieel gezien en vanuit idealistisch oogpunt. U begrijpt dat ik een voorstander ben van een tweesporen beleid. We nemen afscheid van Wubbo en Joos Ockels en ik beloof haar petitie te onderschrijven, zie nederland 2050.
Was dit nou de beurs waar ik zoveel van verwachte? Nee absoluut niet! Met uitzondering van de ontmoeting met Wubbo en Joos Ockels.

De grote winst kwam pas later in de auto toen mij zoon zei! “Eigenlijk wel gek dat ik zo weinig van duurzaamheid weet!!”.

ArrayAu revoir,
Pierre L’escargot

Informatie over Duurzaam in de kennisbank van ManagementSite en in Expeditie Duurzaam.

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x