Channels

Keer op keer heeft Gyuri Vergouw de keuze van van Marwijk voor van Persie afgeraden. Recent nog op 4 juni.  Alleen een wonderbaarlijke wederopstanding van Oranje  aanstaande woensdag  kan de bondscoach nog redden.

4 Juni schreef Vergouw:

De bondscoach heeft besloten: Van Persie in de spits. Dat mag geen verrassing zijn, de coach is nogal gecharmeerd van de spits van Arsenal. Hetgeen duidelijk minder het geval is bij Huntelaar, een wat ouderwets type spits. Zeg maar eentje die er elke wedstrijd eentje inschopt en minder bijdraagt aan de wedstrijd. Twee jaar geleden was de discussie niet veel anders. Tijdens het WK 2010 bleef de bondscoach zeven wedstrijden lang halsstarrig vasthouden aan zijn favoriete spits Van Persie. Het kwam er niet uit en Oranje haalde weliswaar een geweldig resultaat, het spel was niet om over naar huis te schrijven en het team scoorde erg moeizaam.

Lees ook:

Special EK Voetbal

Over de gevolgen van zijn keuze heb ik al geschreven voorafgaand aan het WK 2010 in mijn boek ‘Oranje wereldkampioen’. Gebaseerd op een Belbin-analyse kwam ik toen tot de conclusie dat Van Persie in een andere rol gebruikt moest worden dan die van spits. En dat Oranje een echte spits mistte. Ook Van Nistelrooij werd toen, hoewel hij niet heel sterkt speelde bij HSV toentertijd, node gemist.

Op basis van zijn huidige keuze voor Van Persie kan nu het volgende gesteld worden. Als Van Persie de pannen van het dak speelt en beslissende doelpunten scoort, dan heeft Van Marwijk niet alleen gelijk gehad, maar dan heeft hij ook als een van de weinigen iets gezien wat ruim 80% van alle bondscoaches in Nederland niet heeft gezien. Namelijk dat Van Persie deze rol in Oranje perfect kan invullen. Dan is hij een geniale (en niet zomaar een erg goede) bondscoach. Wordt Oranje echter in de poulefase uitgeschakeld, dan blijkt dat hij toch teveel zijn eigen weg heeft gekozen en te weinig zijn oor te luister heeft gelegd bij derden. Iets waarin hij naar eigen zeggen sowieso geen zin heeft. Dan is hij slechts eigenwijs geweest.

Trainen op strafschoppen doet hij overigens ook niet, hetgeen na alle bewijzen duidt op even eigenwijs gedrag. Het voetbal evolueert, niet alleen qua tactiek, maar op alle vlakken. Jammer dat de bondscoach daar niet voor open staat.

Bron: www.strafschop.nl  Van Marwijk: geniaal of eigenwijs

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Voor de liefhebbers, aanstaande maandag 18 juni ben ik te gast bij BNR-nieuwsradio, ergens tussen 13.00 en 13.30 om over bovenstaande artikelen en over de leiderschapskwaliteiten van bondscoach Bert van Marwijk en die van premier Mark Rutte te spreken.

x
x