Channels

Het zijn ongetwijfeld de twee bekendste aartsrivalen in de advocatentop: Harvey Specter en Louis Litt, twee karakters uit de populaire Amerikaanse serie Suits. De serie neemt de kijkers mee in de wereld van de New Yorkse corporate advocatuur, waar het er behoorlijk hard aan toe kan gaan. Beide heren zijn zich er maar al te goed van bewust hoe ze zich in deze wereld moeten bewegen. Ze hebben er alles voor over om aan de top te komen en een geliefd leider te worden, maar hoe doen ze dat? In de serie wordt al snel duidelijk dat Louis continu bezig is om het respect te krijgen van Harvey, de advocaat met de meeste winnende zaken in New York.

Maar welke manager ben jij en wat kun je leren van de karaktereigenschappen van Harvey Specter en Louis Litt?

1. Zelfvertrouwen

Louis Litt is in de serie duidelijk een slimme advocaat en daarnaast is hij enorm loyaal. Hij staat altijd klaar voor (bijna) iedereen. Als collega hoef je hem maar te bellen en hij komt. Hiermee wint hij de harten van het publiek, maar hij mist vertrouwen. Harvey Specter is eveneens zeer slim én heel zelfverzekerd. Kosten wat het kost wil Harvey winnen. Zelfvertrouwen is een van de belangrijkste eigenschappen om een prestatie te kunnen leveren. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe waardevoller jij jezelf vindt. Dit zorgt voor een positieve houding, waardoor je als manager ook positiviteit uitstraalt richting de medewerkers. Nog een tip van Harvey: “Stay away from negative people, they have a problem for every solution”.

2. Respect & (h)erkenning

Respect is iets wat de laatste tijd veel aandacht krijgt in de werkomgeving. Respect heeft namelijk betrekking op gelijkheid, eerlijkheid en goed met elkaar kunnen opschieten. Naar verwachting is een gezond niveau van respect een van de krachtigste ingrediënten voor een prettige werksfeer. Naast dat het zorgt voor een goede werksfeer, speelt het ook een rol bij herkenning en betrokkenheid. Als we realistisch kijken is herkenning een vorm van respect. Op het moment dat een manager of leidinggevende daadwerkelijk ‘herkend’ wordt in deze functie, krijgen ze vaak erkenning. Kijk maar naar Harvey Specter: “My respect isn’t demanded, it’s earned”. Managers of leidinggevenden die niet worden herkend en ook niet worden erkend voor hard werken, voelen zich vaak vergeten, ondergewaardeerd en niet gerespecteerd. Dit is het geval bij Louis Litt, die intens jaloers is op Harvey omdat hij zo vroeg al ‘senior partner’ was bij het beroemde advocatenkantoor ‘Pearson Specter’.

3. Lef

Harvey Specter is in tegenstelling tot Louis Litt een creatieve geest en met zijn capaciteit om ‘out of the box’ te denken, laat hij zien hoe hij groot succes behaalt. Als het aan Harvey ligt, leef je maar een saai leven als je geen risico’s durft te nemen. Zijn tip? Wijk van gebaande paden af, maar houd wel alle consequenties in je achterhoofd. Zorg er als manager voor dat je weet wat de regels zijn, maar ga er creatief mee om. Niet alles is zwart wit, zoals Louis Litt denkt.

4. Doelgericht

“Don’t have dreams, have goals”, is wat Harvey zegt. Uiteraard is het goed om een droom te hebben, maar om de droom te verwezenlijken is het stellen van doelen heel belangrijk. Kleine doelen die bijdragen aan een groter doel zorgen ervoor dat er continu motivatie is. Louis pakt dit anders aan; hij wil partner worden. Dat is zijn droom, maar haalt hij dit doel op de manier zoals hij nu werkt? Om altijd maar in de schaduw van Harvey te staan? Zorg ervoor dat je je eigen doelen hebt om aan te werken en kijk niet op tegen een collega.

Hoe doe jij het als manager? Ben je Louis Litt of ga je al richting Harvey Specter? Wat je ook doet, zorg ervoor dat je authentiek bent. Straal de waarden en principes van jouw organisatie uit en bevorder de transparantie. Wees er voor je medewerkers, maar verlies jezelf niet uit het oog. Werk aan je zelfvertrouwen, zorg voor respect, durf risico’s te nemen en bovenal, stel concrete doelen. Dan is er ruimte om het potentieel van ieder individu in de organisatie volledig te benutten en sta jij op de kaart als goede manager.

Nog een laatste levensles van Harvey Specter: “Ever loved someone so much, you would do anything for them? Yeah, well make that someone yourself and do whatever the hell you want!”

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x