Een goede sfeer binnen uw bedrijf zorgt ervoor dat uw personeel met plezier naar het werk gaat. Het verhoogt bovendien de productiviteit én voorkomt dat mensen voortijdig ontslag nemen.

Niet alleen verantwoordelijkheid en een goed salaris zorgen ervoor dat iemand gelukkig is in zijn baan, ook de werksfeer speelt een belangrijke rol. Zorg daarom voor prettige arbeidsomstandigheden.

De werkplek moet steeds beter aansluiten op het dagelijkse leven. Dit houdt in dat aan leefruimte, licht, hygiëne, toegankelijkheid en veiligheid bepaalde eisen worden gesteld. Als aan die eisen wordt voldaan zal de werknemer productiever worden, omdat de individuele verlangens beantwoord worden.

Lees ook:

Olifanten in de organisatie

Motiveer uw personeel
Geen mens is hetzelfde, dus motivatie is ook voor iedereen verschillend. Wat zoeken mensen in hun werk? Onder meer de mogelijkheid om zich te ontplooien, beter te worden in hun werk. Maar voor anderen staat juist genoeg vrije tijd op de voorgrond.

Vooral jongere werknemers hechten veel belang aan een goede werk/privé-balans. Werknemers met een eigen gezin hebben vaak te maken met een strak tijdschema, waarin nauwelijks wijzigingen in vallen aan te brengen. Bovendien vinden zij een goede werksfeer minstens net zo belangrijk als een goede beloning en aantrekkelijke extra’s.

Gedrag op de werkvloer
Getreiter, roddel, vriendjespolitiek: het zijn allemaal verschijnselen die kunnen duiden op een verziekte werksfeer. Als werkgever kunt u er niet vroeg genoeg bij zijn om de oorzaken van ongewenst gedrag weg te nemen.

Individuele werknemers, werkgevers en personeelsvertegenwoordigers moeten het probleem van pesten serieuzer nemen en actief tegen te gaan. Hiertoe zouden ze meer persoonlijke verantwoordelijkheid moeten nemen en meer tijd vrij moeten maken om preventie- en controlemiddelen in te zetten.

Lees verder op:
Hoe maak ik mijn organisatie menselijker via mijn baas?
Zes speltips voor ambitieuze twintigers en dertigers
door: Yvonne Burger

Voelt u zich gevangen in uw organisatie? Neemt de druk toe en steekt angst de kop op? Wacht niet op een burn-out! Zes speltips om niet gefrustreerd te raken.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: De Zaak)

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x