Leiderschap per decreet

Columns

Het woord “decreet” of mooier “decreetgenerator” zou zo maar eens een serieuze kanshebber voor de titel van “het woord van 2017” kunnen zijn. Voor degene die het nog niet weet: “een decreet is een uitgevaardigde opdracht die is gemaakt door een regeringsleider, regering of parlement en die de status van wet heeft. De naam die hiervoor wordt gebruikt varieert van land tot land”. In Nederland noemen we een decreet bijvoorbeeld een Koninklijk Besluit.

De kersverse president van de VS, Donald J. Trump is groot fan van het decreet. Waarschijnlijk vanuit de gedachte dat het een zeer effectief instrument is. Want op het moment dat de president tekent, starten ambtenaren direct met de uitvoering van de plannen. Die plannen hoeven niet meer langs het Congres bestaande uit: de Senaat (Amerikaanse Ee...

Hetty Jansen-Verhagen
Lid sinds 2019
Dank Rijk voor weer een boeiend artikel ! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat maximaal 15% van de mensen gedijt bij top-down leiderschap. Dus 85% (!!) van de mensen functioneert minder effectief en verliest motivatie en drive door deze stijl van leidinggeven.
Met negatieve effecten t.a.v. goede relaties en optimale resultaten. Inderdaad: niet doen !!

Meer over Leiderschap