Vroeger was eigenlijk maar weinig beter...

Ok. De andere kant. Van de smartphone. Vinden we dat onze kinderen verpest worden door dat ding? Hoezo dan? In 1985 zat heel Nederland tot diep in de nacht voor de televisie. Weggezakt. Te consumeren. Niet eens alleen de Kips leverworst, de oude kaas, de borrelnootjes en chips, maar ook het amusement. Quizzes meestal, met quizmasters, wat toen nog een beroep was en hoger in aanzien stond dan illusionist.

Het duurde nog jaren voordat ze begonnen te praten over interactieve televisie. Dat je mee mocht doen met dat wat er in de media gebeurde. Want op straat gebeurde niet veel. Ja, er werd een hond uitgelaten. De hondendrollen hoefde je niet op te ruimen. Dat lag gewoon pontificaal te dampen op weg en veld. No one cared.
Ach, er waren nog maar 4 miljard mensen, de helft van nu, en niet iedereen had een auto. Hoewel om geld op te nemen bij de bank al wel de auto werd genomen. Dat hoeft dan weer niet met de smartphone.
Die smartphone is een zegen voor de mensheid. Je hoeft geen krant meer te lezen, want je checkt het wereldnieuws op je telefoon. Spaart papier. En boeken. Op je telefoon of e-reader. Ook al milieuvriendelijk.

Welke zegeningen de telefoon nog meer bieden? Nou, mensen zijn meer gaan schrijven. Dat deden ze in de jaren tachtig en negentig niet, hoor. Brieven schrijven was op zijn retour. Ze stuurden hooguit een kaartje vanaf hun vakantiebestemming met een groet op de achterkant en een zonnetje met daarin de temperatuur.
Ze schrijven niet alleen meer, ze ontwerpen, ze tekenen, ze maken muziek, ze fotograferen...de wereld is echt heel wat creatiever. En we kunnen sportwedstrijden direct zien. Vroeger was je verplicht om je aan de massa te conformeren. Elke zondagavond 7 uur. Niks live.
En muziek? Vinyl of van dat CD-materiaal. Je haalde het bij de platenwinkel. Nu bestel je het ergens op het internet, of je zet gewoon spotify aan. Vroeger kochten we stereo-installaties. Met alle rotzooi die daar in zat.
Hoezo was vroeger alles beter? Huizen kunnen tiny tegenwoordig, omdat je niet meer van die giganten van boekenkasten hebt. Je kunt alle radio zenders van de wereld via je koptelefoon beluisteren. Je kan elke film van je gading zien. Je hoeft er niet meer voor naar de bios. Je kan het doen maar het hoeft niet.
Zelfs boodschappen kunnen via je smartphone. Reizen plannen...vroeger moest je naar het reisbureau. Soms helemaal naar de grote stad, omdat je reisbureau het niet had. Ik herinner me nog dat ik begin jaren tachtig naar verkeersbureaus van een land ging om informatie te halen.
Wilde je vroeger praten met je neef in de USA of Nieuw-Zeeland, dan betaalde je een fortuin. Mijn ex-vrouw Marijke en ik waren stapelverliefd op elkaar in 1995, en zij moest ineens naar haar pa in Nieuw-Zeeland. We belden elke avond. Telefoonrekening was 793 euro. Nu kost het niets meer. Messenger, whats app, en noem maar op.
Natuurlijk, het internet heeft nadelen. Maar ook heel wat voordelen ten opzichte van vroeger. Eerlijk gezegd heb ik heel wat meer mogelijkheden tegenwoordig om dynamiek aan te brengen in mijn leven.
Dus ja, dit was de andere kant. Van de smartphone en van je computer. Mens, tel je zegeningen. En hou op met externe factoren de schuld te geven. Je moet jezelf leren beheersen. Dat is probleem nummer 1. Succes.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>