Learning & development in de tijd van Jesjoea van Nazareth

P.E.R.S.B.E.R.I.C.H.T. 

Boek: De moed van Jesjoea (Over een man die het verdient om beter begrepen te worden)

Wat is eigenlijk het ware verhaal over Jezus van Nazareth? De meeste mensen zien Jezus, ofwel Jesjoea, als een eenvoudige timmermanszoon. Een man uit een eenvoudig milieu, die niet gestudeerd had. De Doornse schrijver Bert Overbeek, die overigens zelf nooit kerkelijk is geweest, heeft al ruim veertig jaar bijzondere interesse in de persoon Jesjoea, vooral vanuit zijn beroep als leiderschapstrainer en -coach. 

Om de man uit Nazareth beter te leren begrijpen, dook Bert diep in de historie. De bevindingen van Overbeeks onderzoek, zijn te lezen in ‘De Moed van Jesjoea’ dat deze week gepubliceerd is. In het boek gaat Overbeek terug in de tijd en naar wie de persoon Jezus ècht was. Misschien wel verrassend anders dan de meesten denken. Overbeek hoopt met zijn boek de mythevorming en misvormingen van de geschiedenis recht te zetten.

Ieder mens heeft een eigen beeld van Jesjoea. De een ziet hem als een hippie; de ander als een charismatische Bijbelse figuur. In de loop der eeuwen is Jezus van Nazareth veelvuldig beschreven en vereeuwigd op schilderijen en in beelden. Dat bevestigt de cruciale rol die hij inneemt in onze cultuur: je kunt geen kerk of kathedraal binnenlopen zonder zijn afbeelding te zien. De christelijke leer die ontstond na de dood van Jesjoea speelde een grote rol in het westers-filosofisch denken.  Onderzoek wees uit dat hij gebruik maakte van de zeven belangrijkste debatmethodes uit zijn tijd. Mede daaruit concludeerde Overbeek dat Jesjoea wel degelijk gestudeerd moet hebben.

 

Wat Bert Overbeek dreef om dit boek te schrijven is zijn wens, dat de lezer het verkeerde beeld dat over Jesjoea bestaat loslaat en zich opent voor deze bijzondere figuur. Dat kan ook zonder religieuze overtuiging, want het gaat de schrijver vooral om hoe Jezus in werkelijkheid was en wat hij deed. Overbeek bewondert vooral diens moed, zijn leiderschap en inspirerende verhalen; geboren vanuit een diepe liefdesintentie. Om die redenen vindt hij dat Jesjoea het recht heeft om in het rijtje genoemd te worden met Ghandi en Mandela.

 

In het dagelijks leven is Overbeek een ervaren trainer/coach, veranderaar en specialist in samenwerking en teamontwikkeling. Bert schreef 28 boeken, waarvan een aantal boeken die de top 5 van Managementboek haalde.

________________________________________________________________________________

Noot voor de lezer: Meer informatie is verkrijgbaar bij de auteur via bert_overbeek@hotmail.com. Het boek is als paperback uitgegeven en online op diverse sites verkrijgbaar voor € 20,50. Wie het bij de schrijver bestelt via genoemd mailadres, ontvangt een gesigneerd exemplaar.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>