Gezondheidszorg is belangrijk, maar onze vrijheden ook

Ik ben tegen het 'corona toegangsbewijs' en vind het nodig om dat hier op te schrijven. In mijn netwerk zitten zowel felle voorstanders van het beleid als tegenstanders. Ik heb naar beide kanten goed geluisterd en probeer dat ook zonder vooroordeel te doen.
Ik heb vrienden die de barricades op willen en die bij iedere posting over Covid heel zeker weten dat alle media en overheidsmaatregelen voortkomen uit een dieper plan om ons van onze vrijheden te beroven. Ik heb ook vrienden, die dat de grootst mogelijke onzin vinden, die echt ook heel goed en kritisch kunnen nadenken en die het beleid met evenveel passie en heftigheid verdedigen.
Ik zal mijn opvatting nog eens redelijk opschrijven, want ik ben geen fanaticus en hou van een evenwichtige benadering. Dat er een virus is, daarover bestaat geen twijfel. En dat het een gemeen virus is is ook wel duidelijk.
Praat maar eens met de mensen die zonder onderliggend lijden er heel veel ellende door hebben gehad. Mijn broer en oom bijvoorbeeld. Zij verzekeren me dat het geen gewone griep is, alhoewel heel wat mensen die het kregen er weinig last van hebben gehad. De sterftecijfers zijn ook niet onderscheidend veel hoger dan bij een griep, en er zijn ziekten met een veel hoger sterftecijfer.
Wat we bedacht hebben om de pandemie onder controle te krijgen is vaccinatie. Wat die vaccins op de lange termijn doen, weten we nog niet. Daar wordt zowel door het ene als door het andere kamp van alles over geroepen. Maar het echte antwoord is: het is allemaal nog betrekkelijk jong, en we kennen de lange termijn effecten nog niet.
Toch wordt het vaccin gezien als de heilige graal en als de enige weg uit de pandemie. Bijverschijnselen worden voor lief genomen. Mensen, die het allemaal niet zo vertrouwen, deze politiek-farmaceutische benadering, worden snel gecategoriseerd als 'wappies'; als zweverige idioten die niet nadenken. Er wordt een karikatuur gemaakt van ze door iedere kritische geest, die niet het overheidsbeleid volgt, af te schilderen als een gestoorde geest, die mensen vals beschuldigt van satanisme, pedofilie en die gelooft in reptielen die in mensengedaante rondgaan. Dit komt voor, maar dergelijke fantasten zijn er altijd en overal.
Toch is er reden om overheid en farmaceutische industrie kritisch te volgen. Farmaceuten zijn meer dan eens betrapt op villeine praktijken. En het kabinet is niet alleen demissionair, maar heeft aangetoond dat er alle reden is om zeer kritisch gevolgd te worden. Ze maken er een potje van.
Waar het me nu om gaat, is de hoge druk die wordt gezet op de QR-code en het corona toegangsbewijs. Dat móet er hoe dan ook doorheen. Terwijl het echt wel anders kan. Je gaat dus wel degelijk een tweedeling creëren in de samenleving. Van discriminatie.
Ik ben tegen dat beleid en ik vind dat de overheid door hun sociale dwang extremistische complotdenkers in de kaart speelt. Hun wantrouwen richt zich al vanaf dag 1 op het verlies van vrijheid, op een veronderstelde intentie van overheden om ons van van alles te beroven. En wat zien we? De overheid maakt een keuze, die paria's maakt van mensen die zich om soms erg doordachte redenen niet willen laten inenten.
Ik maak dus bezwaar tegen dit beleid, zoals ik ook bezwaar maak tegen extreme complotideeën. Ik ben tegen beleid en gedrag dat mensen tegen elkaar uitspeelt, dat polarisatie veroorzaakt in een discussie die al moeilijk genoeg is. Ik volg vanaf maart 2020 zowel de loop van de pandemie, als het overheidsbeleid.
Dit omdat ook ik kritisch ben op een overheid, die niet integer is. Ben ik dan een wappie? No way. Over veel dingen ben ik niet zeker, en moet ik zeggen dat ik veel te veel mensen te stellig vind. Ik weet heel veel niet, en naar mate ik beter geinformeerd ben weet ik nog minder. Het is namelijk erg gemakkelijk om interessante verbanden te omarmen, ook als ze niet met elkaar in verband gebracht kunnen worden, maar het is moeilijker om echt te doorgronden wat er gebeurt. Niemand weet dat echt, hoe hard mensen ook roepen.
Maar wat ik wel weet is dat ik de vrije keuze een hoog goed vind. En dat ik de huidige machthebbers in Den Haag wel erg dwingend vindt. Iets dat niet alleen blijkt uit de rigide aanpak rondom het corona toegangsbewijs, maar tevens uit de manier van omgaan met Pieter Omtzigt en Mona Keijzer.
Kennelijk kost het je je politieke kop als je niet meewappert met de regering. Dat vind ik een kwaliijke vorm van 'groupthinking' en ik vind het slecht voor de samenleving. Ik heb de eerste verhalen alweer gehoord van conflicten op de terrassen. Dat is niet los te zien van het kabinetsbeleid.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>