Geen turbotaal meer in Nederlandse bedrijven?

2008. In de trein van Amsterdam naar DÚsseldorf zit een 40-jarige man met een laptop. Duur horloge, blokjesoverhemd, geoncentreerde blik op het scherm gericht. Op zeker ogenblik gaat zijn telefoon. Er ontspint zich op een monotone trage toon een gesprek. Dat gaat ongeveer zo.
‘Heb je al in de planning gekeken?(....) Nee, dat file-tje moet ik nog even downloaden.(...) Ja, de planning kan ik openen, jij ook. (...) OK. Hee, nog even over jouw mailtje, dat moet een pdf-bestand zijn, maar je hebt hem gestuurd als een mdi-file. (...) Die tweede, die mpp, die heb ik wel kunnen openen, maar daar kan ik niet zoveel mee. Ik heb behoefte aan die andere, als jij me die morgen dan kan toesturen, dan kan ik hem opslaan in het archief. Nee we hoeven er verder niet zoveel mee, maar doe me er toch maar een. Nee, nee, donderdag en vrijdag heb ik cursus, en moet nog een plan van aanpak uitwerken (... telefoon valt uit...; bij belt terug en gaat verder) Ik moet ook nog een presentatie-tje doen met behulp van Power Point, een inleidinkje. Kan jij die tabel nog even naar mij toe sturen(..) jaja, morgen wil ik ook nog even contact, maar alleen als ik nog vragen heb. Ik ben even te druk voor jouw vragen, als je het niet erg vindt. Fons zei dat ik me een beetje moest indekken (lachje als een kuchje) (...) die risicoanalyse weet je wel (...), nee dat moet je gewoon even smart maken, dan hoeven we niet veel extra meer voor te bereiden, en zijn we in een uurtje klaar met mijn vragen, verwacht ik. Dus kijk nog even in mijn planning.'
Wat een ongezellig gesprek. De ongeïnspireerdheid druipt er vanaf. Ik vrees dat we te maken hebben met ‘een onmisbare' arbeidskracht. Zo eentje die constant belt en nooit gebeld wordt. Maar wel 6000 Euro per maand mee naar huis neemt. Hij voelt zich veilig, dat zie je aan alles.
Ik wil graag weten wat jullie vinden wat we ermee moeten, met dit soort mensen. Mijn voorstel is: weg ermee, laat ze in hemelsnaam verdwijnen. Met zijn allen gezellig op een camping gaan zitten. En een plan van aanpak laten maken hoe ze een barre winter door kunnen komen. Dan leren ze ook nog iets.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Floris Gerritsen
Lid sinds 2019
Grandioos Bert!

Onderschat niet hoeveel mensen ongeïnspireerd door hun (werkzame) leven gaan.
Bert Overbeek
Pro-lid
Ik vind dat het niet kan. Ik erger me rot aan mensen die forse salarissen toucheren en met mapjes over gangen lopen van niets naar niemand. Weg ermee!
Wilbrand Kuijt
Ik vraag me altijd af van wie maakt dat dergelijke types zo goed kunnen verdienen? Als we dus de bron van de ellende kunnen ontmantelen vervallen dergelijke types automatisch tot campingzittendelaptopbeminnendemobielverslijtendekletsmajoren. Ben alleen bang dat ik ook een aandeeltje heb in zijn verdienste. eh sorry hoor!  Ik wil ook graag op de hoogte zijn van de nieuwste managementtechnieken en ik wil ook graag smarter dan smart werken. Okay, zal het niet meer doen. Laat ik gewoon vanuit mijn eigen kracht vertrekken.
Alberdina
Goed van je dat je in eigen kracht gaat staan Wilbrand.
Deel waarom je wilt vertrekken; met ons, met je baas, met je collegae, medewerkers. Misschien ontstaat er wel een slipstream. Er is trouwens niks mis met beminnende kletsmajoren aan versleten mobieltjes zittend achter de laptop op de camping...
Roelf Lok
Ach moest je maar je best doen op school!