MOED, NU MEER DAN OOIT NODIG
De media buitelen over elkaar om hun ergste crisisbeleving te vertellen. Heb je last van de crisisblues?

Ik raak als ondernemer soms ook gestrest door wat er allemaal gebeurt. Sommige klanten willen extra onderhandelen over de prijs. Bij andere klanten moet een ‘afslankteam”  over offertes beslissen.
Een collega van mij is zijn pensioenvoorziening kwijt doordat zijn aandelenkapitaal is verdampt. Ik was (bijna) mijn spaargeld kwijt door de Icesave debacle.

Wij worden in meer of mindere mate geraakt door de crisis. Het raakt ons allemaal. De vraag is alleen hoe je ermee omgaat.

Lees ook:

Humanity by Design

Ik ben gestopt met de negatieve berichtgeving (Het Journaal en kranten) in me op te nemen.
Maar ik ben niet gestopt met acties om tijdens de roerige tijden positief te blijven handelen.
Ik weiger mijn positieve instelling te laten beïnvloeden door externe situaties of andere mensen.

Het is nu meer dan ooit essentieel om een moedig leider, ondernemer en mens te zijn. Moed betekent volgens Van Dale: 1. het binnenste vd mens 2. onverschrokkenheid, dapperheid, kracht ontlenen aan, niet opgeven.?Moed betekent dat je ondanks onzekerheid en twijfels, je jouw angst onder ogen ziet, en toch actie neemt om je doelen te berieken. Met een kloppend hart, knikkende knieën, met een brok in je keel en klotsende oksels, toch een stap voorwaarts maakt..

Immers, wat zou het effect van jouw gedrag zijn op je gezin, collega’s, medewerkers,  klanten en aandeelhouders als je nu opgeeft, verstart of dichtklapt?

ArrayOf je het nu wilt of niet, er wordt visie, inspiratie en enthousiasme van jou verwacht.  Maar vooral het vermogen om ondanks alles door te zetten. Om nog een tandje hoger te gaan, iets meer van jezelf te geven of iets extra’s te doen voor een klant.
Uiteindelijk gaat het om de klant. Die werkt liever met enthousiaste doorzetters die zich – ondanks alles – niet uit het veld laten slaan.

Op koers blijven in zwaar weer
Dit belooft een spannend jaar te worden als we de media mogen geloven en de kredietcrisis in het eerste en tweede kwartaal doorzet.

1.    Kies ervoor om geïnspireerd en gepassioneerd te leven in plaats van te overleven. Als jij niet kiest, wordt voor jou gekozen. Werk en leef proactief in plaats van reactief. Je kunt niet bepalen vanuit welke richting de wind komt, maar je kunt wel de zeilen bijzetten.
2.    Focus. Formuleer concrete, inspirerende doelen. Vergeet niet het doel achter jouw doel op te sporen: waarom is het voor jou essentieel, zo niet noodzakelijk, om je doelen te bereiken? Als deze purpose ontbreekt, is de kans groot dat je bij de eerste paar hobbels in de weg opgeeft.
3.    Neem actie. Wat je elke dag doet om je doelen te bereiken, is belangrijker dan de mooie volzinnen van je visie en masterplan. Wat doe je vandaag om dichter bij je droom te komen? Wat is die ene kleine stap die je nu, vandaag, kunt nemen? Kennis is macht. Actie geeft kracht.
4.    Creëer Snelle Successen: streef kleine, kansrijke verbeteringen na. Bouw succeservaring op. 0,01% vernieuwing per dag leidt uiteindelijk tot 100% vernieuwing.
5.    Pak interne saboteurs aan. Wilskracht en discipline zijn niet voldoende. Wilskracht is net als je huis proberen te verven met een tandenborstel. Uiteindelijk wordt het je teveel.
Spoor je onbewuste saboteurs op. Welke gedachtes en gevoelens belemmeren jou het beste uit jezelf te halen? Wat maakt dat je opgeeft en terugvalt in oud (Calimero)gedrag? Hoe houd je jezelf (onbewust) tegen?
6.    Innoveer: probeer iets uit wat je niet eerder hebt gedaan. Successen in het verleden zijn zeker geen garantie voor de toekomst. Wat kan ik doen dat ik nog niet heb gedaan, wat een enorm positief effect zal hebben op mijzelf, mijn werk, mijn leven?
7.    Creëer je eigen Dream Team. Het ambitieniveau van mensen om je heen bepaalt voor 30% jouw successen voor 2009. Onbewust ga je jezelf aan hen meten. Organiseer dus je eigen succes. Zoek positieve, enthousiaste en ambitieuze mensen op. Vermijd ‘toxische’ mensen.
8.    Help anderen scoren. Hoe kun je jouw klanten nog meer helpen om hun doelen te bereiken? Hoe kun je bijdragen aan de liefde en het geluk en in het eigen gezin? Giving Back (www.givingback.nl) bijvoorbeeld, zoekt enthousiaste mentoren die high potential kids willen ondersteunen.
9.    Versterk je Veerkracht. Deze is nu meer dan ooit nodig! Zowel in privéopzicht (Icesave debacle) als als ondernemer (klanten die hun opdrachten in de ijskant zetten) heb ik geleerd om mijn verliezen te nemen en door te zetten. Giving up is no option, Lance Armstrong.
10.    Kies jouw mantra voor 2009, bijvoorbeeld: ‘ik ben een gepassioneerde leider, die het beste uit mijzelf haalt, uitdagingen aangaat, met veel liefde mijn werk doet, en anderen inspireert om hetzelfde te doen‘.
11.  Vertrouw erop dat het gaat lukken! Have the best year yet!

Array
De beste wensen voor de crisis

Wij wensen jou inspiratie, doorzettingsvermogen, plezier, passie, daadkracht, veerkracht, creativiteit, voldoening, rust, motivatie, inventiviteit, leiderschap, ondernemerschap, moed, lef, leermomenten, op je bek vallen en weer opstaan, positieve ingevingen, strategische samenwerking en vooral heel veel plezier toe! Leef en werk met passie!

Marvin Sutherland
Vredebest 12
1191 PP Ouderkerk aan de Amstel
0204967397
www.positivo-in-crisis.nl
www.essentialbi.nl

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Hoezo crisis.. Smashing :)

x
x