Hoe blijf je op koers?

Columns

In deze tijd valt het woord agile voortdurend. Organisaties moeten agile zijn, we hebben agile teams nodig en ook agile leaders zijn gewenst. We moeten wendbaar zijn en steeds inspelen op wat er om ons heen gebeurt. Dat moeten we ook steeds sneller kunnen: snel schakelen om te blijven aansluiten bij de markt en de klanten en alle technologische ontwikkelingen. Lange termijn doelen lijken achterhaald, waardoor onze strategische horizon steeds kleiner wordt.

Daarmee worden leiders in mijn ogen steeds reactiever. We hollen achter de feiten aan, soms als een kip zonder kop. Maar waar zijn we eigenlijk naar toe op weg? Welke doelen wil jouw organisatie bereiken? Met beperkte middelen moet een leidinggevende soms keuzes maken. Hoe weet je nu wat de juiste keuze is als de teamleden allemaal een eigen mening hebben? Je kunt niet in gelijke mate tegemoet komen aan de wensen van alle stakeholders, soms moet je kiezen wat het zwaarste weegt.

Daarom hebben leiders (en organisaties) in deze tijd niet alleen een flexibele en wendbare houding nodig, maar ook een innerlijk kompas. Zodat ze bij zichzelf te rade kunnen gaan wat wijsheid is, wat juist is, en niet alleen wat handig of passend is. Klinkt nogal soft natuurlijk, een innerlijk kompas. Maar eigenlijk kun je als kapitein van een schip niet anders. Je moet weten waar het noorden ligt en in welke richting je schip  vaart, zodat je om je bestemming te bereiken, kunt bijsturen.

Een innerlijk kompas bestaat uit datgene wat voor jou als leidinggevende belangrijk of van waarde is. Het zijn dus je waarden en principes, het is je visie op jullie product of dienstverlening, het is je persoonlijke missie in het leven. Als een schoolleider weet dat hij staat voor een inclusieve school, waar niemand buiten de boot valt,  dan weet hij wat hem te doen staat als een leerling gepest wordt of  vanwege een besmettelijke ziekte thuis moet blijven. Wie het als zijn missie in het leven beschouwt om bruggen te bouwen, letterlijk en figuurlijk, vindt het een uitdaging om leiding te geven aan een afdeling die tot op het bot verdeeld is. Als een directeur beseft dat duurzaamheid voor haar boven alles gaat, dan maakt dat de keuze helder wanneer ze een nieuw lease contract moet afsluiten voor bedrijfsauto’s.

Een innerlijk kompas geeft houvast, ongeacht de omstandigheden en de ontwikkelingen om je heen. Het helpt je om op koers te blijven als de buitenwereld van alles van je verwacht. Een leider in deze tijd kan niet zonder. Bekijk hier de videoclip van Lenette Schuijt over het belang van een kompas. Deze clip maakt deel uit van de serie Nieuwe Leiders.

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Verandermanagement