23 september 2003 – Door het nieuwe fiscale regime ten aanzien van kerstpakketten, zien veel werkgevers af van het eindejaarskadootje. Dat blijkt uit het rapport Uit met de pret van KPMG. Over kerstpakketten moet voortaan loonbelasting worden afgedragen.

Veel twijfelaars
28 procent van de bedrijven heeft al besloten geen kerstpakket meer te geven, wat overeenkomt met 1,2 miljoen huishoudens. Veel ondernemers twijfelen nog. Als ook zij besluiten geen kerstpakket te verstrekken, dan treft dit wellicht zelfs 2,8 miljoen huishoudens, heeft de Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) becijferd.

1000 banen op de tocht
De kerstpakkettenbranche heeft zwaar te lijden onder de gevolgen van nieuwe fiscale regels. Volgens de onderzoekers zullen meer dan duizend mensen in de kerstpakkettenbranche hun baan verliezen. Door de belastingmaatregel die op 1 januari 2003 van kracht werd, moet voortaan loonbelasting worden betaald over de waarde van het kerstpakket. Uiteindelijk levert deze maatregel de overheid 61 miljoen euro op.

(bron: Managersonline.nl)

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

“deze maatregel levert de overheid 61 miljoen euro op”… althans dat was de bedoeling.

Als 28% van de bedrijven nu al heeft besloten om geen kerstpakket meer te geven en veel bedrijven nog twijfelen, kan je ervan uitgaan dat ca. de helft van de bedrijven dus geen pakket meer geeft. Dit houdt in dat de maatregle nog “maar” 30 miljoen oplevert, échter als hiervan ook nog eens de WW-uitkering van 1000 werknemers betaald moet worden is de besparing te verwaarlozen.

Kortom de helft van de (beroeps)bevolking is de dupe van een maatregel die per saldo niets oplevert.

Een werkgever kan niet zomaar besluiten om geen kerstpakket meer te geven.
Het maakt deel uit van de secundaire arbeidsvoorwaarden en is dus een verworven recht.
Net zoals een werkgever niet kan besluiten om voortaan nog maar 17 eurocent kilometervergoeding
te geven in plaats van 28 eurocent. Het door de fiscus belaste deel bedraagt hooguit 4 tot 6
eurocent, daarvan blijft voor de werknemer dus 22 tot 24 eurocent over!
Enkele jaren geleden haalde een interim-manager in Friesland zelfs de landelijke
dagbladen toen hij dacht veel geld te kunnen besparen door geen kerstpakket
meer te verstrekken. Toen het personeel daar lucht van kreeg dreigde het met een staking!
Wat de goede man niet wist, was dat hij op de organisatiecultuur was gestuit, namelijk op de
rituelen van de organisatie. En het veranderen van de organisatiecultuur is moeilijk en langdurig,
zie bijvoorbeeld de NS.

Helemaal eens met Lex!
En, dan tellen we nog niet eens de kosten mee van alle moeite en tijd in de administrtatieve organisatie van de overheid om de regel uit te denken, te organiseren, te publiceren èn de kosten in de toekomst om de naleving van de regel te controleren…

Heren in Den haag: deze maatregel KÒST de BV Nederland alleen maar geld en levert uitsluitend ellende op.
Hetzelfde geldt overigens voor de regel dat alle korting boven de €450,- per jaar loonbelast wordt.
In de praktijk betekent dat namelijk dat menig werkgever aan de cliënten méér korting mag geven dan aan de eigen medewerkers…
Lijkt me toch niet erg eerlijk!

Waar hebben we het nou over? Dat gel.. over verworven rechten en dergelijke. Zit de helft van Nederland nu echt te wachten op een doos met eten die gekregen wordt op de kerstborrel?
De regeling is bedoelt om exorbitant dure cadeaux te belasten. De doos met eten blijft onbelast dus die mensen die daar het hele jaar naar toe leven behouden hun verzetje.
Echter de mensen die cash-geld, laptops, op afstand bestuurbare auto’s e.d. (je moet tegenwoordig van alles verzinnen om het personeel te verrassen)! krijgen die gaan hier belasting over betalen.
Persoonlijk vind ik dit terecht.
Laat de manager gewoon eens een beetje aandacht en persoonlijke betrokkenheid geven aan zijn of haar personeel, dit scheelt een boel in de kosten en werkt vele malen beter.

Toon alle 4 reacties
x
x