Bevorderen van vitaliteit en gezondheid op de werkvloer; op zoek naar inspiratie?

Opvallend in het Cao-seizoen van 2011/2012 was, dat in 81% van de afgesloten Cao’s afspraken zijn gemaakt over duurzame inzetbaarheid. Nu het op invulling daarvan aankomt, zoeken veel organisaties naar antwoorden op het ‘hoe’.

Het symposium Strategie en praktijk rond duurzame inzetbaarheid: vitaliteit en gezondheid geeft antwoorden op veel van die vragen. Organisaties zijn onderweg en delen graag hun ervaringen met jou. De kennis doe je tijdens het symposium op twee manieren op. Er zijn vijf workshops te bezoeken waarin de strategie, ideeën en best practices aan bod komen. Daarnaast is er ruim de tijd om een ‘vitaliteitsmarkt’ te bezoeken waarin je kennis maakt met de praktische kant van vitaliteitsinterventies. Het symposium wordt georganiseerd door de NVP Overijssel in samenwerking met Hogeschool Windesheim alwaar het symposium op 28 november plaatsvindt. Inloop vanaf 14.45 uur en de afsluitende borrel start om 20.00 uur. Hieronder vind je de beschrijving van de workshops en de demonstraties die tijdens de vitaliteitsmarkt te bezoeken zijn.

Fit en gezond als speerpunt van HRM-beleid door Ditta van de Bovenkamp (Bieze Food Groep)

Onderzoeksbureau SKB riep op 23 mei 2012 Bieze Food Groep uit tot de nummer 1. Topwerkgever; het bedrijf haalde de hoogste score op de monitor@work index.

Bij Bieze Food Groep is het fit en gezond houden van de medewerkers een belangrijk speerpunt van het HRM-beleid. Hier wordt veel tijd, geld en energie aan besteed, bijvoorbeeld door te zorgen voor goede fysieke arbeidsomstandigheden en het bevorderen van een gezonde lifestyle. Onderzoeksresultaten uit 2011 vormden de basis voor het uitzetten voor gerichte acties. Hoofd personeelszaken Ditta van de Bovenkamp: "Het is belangrijk om de medewerkers bij de uitkomst en het vervolg van dergelijke onderzoeken te betrekken. Omdat het om de vertaalslag naar de praktijk gaat, is hun input en betrokkenheid hierbij essentieel."

Vitaal Vechtdal; op naar een gezonde regio door Dite Husselman - directeur van Medrie (Medische Regio Groep)

Het is natuurlijk prachtig wanneer organisaties werken aan de vitaliteit van hun medewerkers. De interventie wordt nog krachtiger wanneer belangrijke partijen in een regio de handen ineen slaan om door een gezamenlijke regionale inspanning te komen tot verbetering van vitaliteit van de individuele burger. Individuele gezondheidszorg, gezondheidsbeleid, welzijnsbeleid en inspanningen op het gebied van duurzame inzetbaarheid door organisaties worden daartoe aan elkaar gekoppeld. Doelen zijn onder ander: het bevorderen van gezond gedrag en een nog vitalere bevolking. De samenhang tussen in totaal vier projecten, waarvan één zich nog in de startfase bevindt, gaat op termijn leiden een bijdrage aan een beheerste groei van zorgkosten. Tijdens een interactieve workshop licht Dite Husselman toe hoe het project tot stand is gekomen en hoe het opgezet is door de verschillende partijen. Daarnaast nodigt zij u van harte uit om mee te denken over wat er regionaal nog meer ingezet kan worden en welke rol organisaties daarin kunnen spelen.

Implementatie van gezondheidsmanagement door Maarten Jan Stam ( Managing Consultant InHealth)

Een workshop waarbij de werksituatie van jou en jouw organisatie het uitgangspunt is om het gesprek aan te gaan over hoe je gezondheidsmanagement kunt implementeren in een organisatie. Succesvol gezondheidsmanagement is meer dan het inzetten van individuele programma’s om medewerkers duurzaam inzetbaar te houden. Na het bestuderen van het speelveld en de contextvariabelen in jouw organisatie weet je welke aanpakken zoal beschikbaar zijn. En je zult zien; het karakter van je aanpak, rekening houdend met de specifieke context van de organisatie, is daarbij allesbepalend. In de workshop zal aandacht zijn voor behaalde successen en best practices. Maar ook voorbeelden waarin de plank flink werd misgeslagen komen voorbij.

Maarten Jan Stam is initiatiefnemer van InHealth, een vooruitstrevend adviesbureau op het snijvlak van arbeid, gezondheid en organisatieontwikkeling. InHealth gelooft dat gezondheidsmanagement, ingericht op de juiste manier, bijdraagt aan duurzaam succes van organisaties en maatschappij. Maarten Jan is een gepassioneerd docent, adviseur en ontwikkelaar van het vakgebied gezondheidsmanagement. De inhoudelijke basis is gelegd tijdens zijn studie gezondheidswetenschappen en een MBA. Maarten Jan past bedrijfskundige principes toe, om gezondheidsmanagement maximaal aan te sluiten bij de context van organisaties.

Benut je seniorenkracht optimaal! door Levien Rademaker en Ingrid Hullen-Zaat (Docenten HRM bij Personeel & Arbeid en Toegepaste Gerontologie Windesheim)

Het is belangrijk om de huidige medewerkers zoveel en zo goed mogelijk vitaal en inzetbaar te houden. Vooral ook de grotere hoeveelheid oudere, seniore medewerkers. Hoe gaat u hiermee om? De vitaliteit van een ieder in het werk, gaat ons immers allemaal aan. Vitaliteit is meer dan lichamelijk fit zijn en niet hetzelfde als gezond zijn. Het is combinatie van energie en motivatie, waardoor mensen optimaal kunnen presteren. Voor de invulling van beleid over vitaliteit en inzetbaarheid denken veel organisaties over maatregelen, geldend voor iedereen. Dat maakt het leven en het werk overzichtelijk. Medewerkers ervaren dit echter nogal eens als regelzucht of bureaucratie. Ook zijn we geneigd mensen in te delen in groepen, bijvoorbeeld qua leeftijd. Waarom praten we met een 50-plusser amper nog over carrièrestappen en ambitie? En hoe zitten de oudere medewerkers hier eigenlijk zelf in? Tijdens deze workshop gaan we in op de kansen die maatwerk ten aanzien van vitaliteit en inzetbaarheid biedt.

Gezonde leefstijl op het werk: werkt dat? Door High Five (door René Sielhorst directeur High Five Health Promotion & Intenz Gezondheidsplan)

Onlangs lanceerde staatssecretaris De Krom van sociale zaken een manifest om werkgevers te stimuleren meer aan gezondheidsbevordering op de werkplek te doen. CapGemini heeft in opdracht van sociale zaken berekend dat gezondheidsbevordering het bedrijfsleven jaarlijks 2,6 miljard oplevert. Aan de hand van enkele aansprekende businesscases, laat René Sielhorst van High Five Health Promotion zien wat succes- en faalfactoren zijn bij de implementatie van gezondheidsbevordering. Deze workshop geeft je concrete handvatten om gezondheidsbevordering in de praktijk van je eigen bedrijf of organisatie toe te passen. René is sinds 1989 werkzaam in de fitness- en gezondheidsbranche. Hij stond aan de basis van implementatie van innovatieve beweeg- en leefstijlconcepten bij o.a. ABN AMRO, ASR, ANWB, Gemeente Den Haag, IBM en verschillende overheidsinstanties.

Vitaliteitsmarkt (inhoudelijke informatie klik door naar: http://www.nvp-plaza.nl/site/nl/actueel.phtml?p=agenda-item&index=1501)

  • Businessyoga door Mirelle van den Anker (auteur van het boek Business Yoga).
  • Heartmath door Jan Boekestijn die dmv meten van de hearthcoherentie komt tot vitaliteitstips.
  • Demonstratie rond stress en stressmetingen door Marjan de Boer van M-Coaching en Wilma Nijboer van Nijboer Coaching.
  • Alet Kooi is deskundig op het gebied van ayurveda en vitaliteit; zij meet vitaliteit en geeft op basis daarvan persoonlijk advies.
  • Een gezond gewicht, minder (medische) klachten en een fit gevoel; dat zijn de resultaten waar Voedingsadviesbureau Jannet Grave voor staat.
  • Mindfullness door Liesbeth Veldhuizen; zij is psychomotorisch therapeut en trainer Mindfulness. Ze reikt oefeningen aan die je in je kracht zetten.
  • Stoelmassage door Joost Barry en zijn collega van Jobmassage. Noem het een pitstop. Even weer opladen. Nieuwe energie krijgen. Waar mensen hard werken, brengt stoelmassage ontspanning
  • Hoe voelt het om zeventig te zijn. Geraldine Visser en studenten van Windesheim laten het je aan den lijve voelen met een speciaal pak.
  • Its my life bestaat uit een innovatieve beweegmeter die je bewegingen registreert. René Sielhorst van High Five geeft uitleg over hoe de inzet van deze ‘key’ tot gezonder beweeggedrag leidt.
  • De demonstratieleider voor ‘stoppen met roken’ is nog onbekend, maar komt wel.

Programma

14.45 –   15.30 Ontvangst met een kop koffie/thee
15.45 –   17.15 Workshopronde  1.
17.15 –   18.30 Vitaliteitsmarkt en een razend gezond diner.
18.30 – 20.00 Workshopronde  2.
Vanaf   20.00 uur Borrel en netwerken

 

Locatie

Hogeschool Windesheim – gebouw G, Campus 2, 8017 CA  Zwolle

Meer informatie en aanmelden

http://www.nvp-plaza.nl/site/nl/actueel.phtml?p=agenda-item&index=1501 aanmelden kan via de buttons onderaan deze webpagina.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>