Wat wordt eigenlijk van de controller verwacht?

Actueel

Het effect van het functioneren van de controller wordt maar voor een relatief klein gedeelte bepaald door vaktechniek. Vakmanschap is meer dan alleen kennis: het zijn juist de persoonlijke vaardigheden die het verschil maken tussen een meer of minder succesvolle controller of financieel manager.

 1. Zelfverzekerd
  Zelfverzekerdheid vormt het fundament voor de controller of financieel manager om het management professioneel te adviseren. Het is géén synoniem voor hautain en arrogant. Het draait bij zelfverzekerdheid vooral om het maken van een zékere indruk bij het formuleren van eigen standpunten.
 2. Overtuigend
  Ook overtuigingskracht is een belangrijke eigenschap voor de controller. Hij handhaaft zijn standpunten en draagt deze op anderen over. Ook als de druk op hem groot is en wanneer er een beroep wordt gedaan op de loyaliteit. De moderne controller overtuigt niet met kennis, maar met vakmanschap.
 3. Initiatiefrijk
  De controller neemt regelmatig het initiatief. Belangrijk is dat hij zich daarbij bewust is van de invloed van het eigen handelen op anderen. De controller of financieel manager past zijn eigen gedrag aan wanneer zich problemen of kansen voordoen. Daarmee voorkomt hij dat zaken uit de hand lopen.
 4. Anticiperend
  Als één van de belangrijkste adviseurs en ondersteuners van het management anticipeert de controller op kritische situaties. Hij heeft een goed gevoel voor de risico’s die in de business verscholen liggen en signaleert deze tijdig in de richting van het management. Hij maakt natuurlijk niet van elk risico een ‘showstopper’ maar zorgt er wel voor dat risico’s serieus worden genomen.
 5. Creatief
  De moderne controller is creatief. Hij bedenkt actief nieuwe werkwijzen. Niet alleen vanuit de noodzakelijke inhoudelijke kwaliteit, maar ook vanuit een sterk gevoel voor verbeteringen. Daarbij durft hij gebaande paden te verlaten en met oorspronkelijke oplossingen te komen.

 

(bron : FINANCIEEL MANAGEMENT)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Financieel management