Johan weet het altijd en beter!

Al meer dan een half jaar schrijven de kranten vrijwel wekelijks over Ajax en Johan Cruijff. Wij lezers mogen vanaf de zijlijn meegenieten van de AJAX-JC-SOAP. Want dat is het onderhand.

Ooit heeft iemand geschreven dat je van Johan niet kunt winnen. Nooit. Hij beheerst het spel van aanvallen en verdedigen als geen ander. Net als je denkt dat je er bent is hij alweer weg een paar one-liners achterlatend.
En nog sneller sta je op straat. Of je nu RvC-lid bent of directeur. Het bewijs is inmiddels geleverd.

Nu lezen we dat een delegatie van maar liefst 8 personen naar de firma Cruijff is afgereisd om daar zaken te bespreken. En om het icoon – zoals iedereen haastig laat weten – aan boord te houden. Na afloop vernemen wij van Ten Have dat het verhelderend was. In dit geval is dat het zelfde als “wij zijn geen bal verder gekomen”.

Johan Cruijff is al een legende bij leven. Hij is een onaantastbaar icoon. Zijn wil is wet en hij weet het altijd en beter. Als Ten Have (en de andere leden van de RvC) dat zouden begrijpen dan is er geen vuiltje aan de lucht. Ik adviseer Ten Have om JC in alles, maar dan ook in alles gelijk te geven. Johan wil Tscheu la Ling, dan krijgt hij Tscheu la Ling. Johan wil Dennis Bergkamp, dan krijgt hij Dennis Bergkamp. Johan wil een speciale stoel in het stadion, dan krijgt hij die speciale stoel. Johan wil schrijven over Ajax, dan schrijft hij over Ajax.

En dan gaan we (voetbalminnend Nederland) rustig kijken of al die ideeën van Johan ook echt renderen. We gaan kijken of hij met zijn plannen en acties gelijk heeft en Ajax weer op het wereldtoneel kan krijgen. Want dat denkt onze voetbaldokter Cruijff. En als hem dat lukt dan zijn wij allemaal blij en is hij inderdaad de icoon die wij denken dat hij is.

Mocht het hem niet lukken dan zijn wij voor eeuwig en altijd van zijn aanvallen en terugtrekken af. We hoeven dan ook nooit meer naar hem te luisteren.

Dus de RvC kan het beste tegendraads beslissen. Tscheu is niets (en de RvC zal daar gelijk in hebben) maar de RvC besluit het wel te doen. Waarom tegendraads besluiten? Omdat je door Tscheu niet te benoemen Johan weer een argument hebt gegeven die hij later heel handig kan en zal gebruiken.
Ik (Johan) heb nog zo gezegd: stel nu Tscheu aan. Doen die domoren het niet. Hebben geen bal verstand van voetbal. En zo komt Ajax nooit verder. Ik heb het altijd al geroepen.

Maar zit je in de RvC dan niet een beetje voor Jan met de korte achternaam zullen de leden zich afvragen.
Inderdaad dat klopt helemaal.
Maar dat is nu weer het leuke van tegendraads beslissen. De bal blijft namelijk altijd aan de andere kant. Johan heeft toch zelf gezegd dat als de bal aan de andere kant is er aan deze kant geen doelpunt kan vallen.
Wat wil de RvC nog meer?

Rotterdam, 13 augustus 2011

Loek Th.R. Wijchers

Wijchers is vennoot van Holland Consulting Group (www.hcg.net) auteur van vele managementboeken, columnist en TV-presentator van Studio E & W (www.studioew.nl) te zien op RTL 7.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Cruyff en conflict met RvC, het citaat dat alles uitlegt
[...] mij. Cruyff als een van de vijf machthebbers, dat was volgens mij niet zo de gedachte. Zoals Loek Wijchers ook al op deze site schreef, waarom niet Cruyff alle macht geven en zien wat er van terecht komt. [...]