Channels

1. De inhoud
Een goede voorbereiding geeft u een voorsprong. U verzamelt informatie over de andere partij. U verdiept zich in de ins en outs van het probleem en vormt zich een reëel beeld van de obstakels die u mogelijk tegenkomt. U kunt hiermee de inhoud beinvloeden door wisselgeld te creeren.

2. De machtsbalans
In de openingszet maakt u duidelijk wat u met de onderhandeling wilt bereiken. U neemt zelf het heft in handen. Vooral voordelige feiten belichten en laten merken dat men alternatieven voor de huidige relatie achter de hand heeft.

3. De sfeer
In een onderhandeling probeert u uw onderhandelingspartner zo dicht mogelijk te benaderen. Verbaal en non-verbaal. U doet dat onder meer door actief te luisteren. U maakt aantekeningen, herhaalt en vat stukken samen. Bevorder een informele en ongedwongen sfeer.

Lees ook:

Geef de werknemer zijn autonomie terug!

4. De procedures
Onderhandelen doet u het beste face to face. Om niet in een impasse te raken, kunt u altijd nieuwe informatie zoeken en naar alternatieve oplossingen werken.

De ideale onderhandelaar speelt snel in op veranderde omstandigheden en is creatief in het bedenken van alternatieven. Hij zal niet snel uit zijn slof schieten maar bewaart geduld én relativeringsvermogen.

Doe de test:
Persoonlijke onderhandelingsstijlen

Diagnose Instrument voor uw stijl van onderhandelen
Willem Mastenbroek
Maak kennis met de belangrijkste onderhandelingsstijlen; leer de positieve en negatieve kanten van elke stijl. Test uw eigen stijl! Inzicht in uw eigen stijl en die van anderen is belangrijk voor uw persoonlijke effectiviteit.

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x