Channels

Een onaangename baas kan ernstige gevolgen hebben voor het moreel van het personeel, maar kan ook desastreuze consequenties hebben voor de winstgevendheid van de onderneming.

Het uitschelden van medewerkers, het opeisen van de eer voor het werk van anderen en het gebruik van grove taal zijn de bekendste voorbeelden van een slechte baas. De meeste blunders van managers zijn vaak echter veel minder opvallend, maar die fouten kunnen het bedrijf veel schade toebrengen wanneer de arbeidsmarkt in positieve zin evolueert en het risico op personeelsverloop groter wordt.

Het moreel van het personeel is belangrijk voor elke organisatie.

Lees ook:

Wat zijn de economische effecten van medewerkers op de organisatieresultaten

Managers moeten met hun medewerkers zowel professionele als sociale banden smeden. In een goede werkrelatie voelen medewerkers zich veel prettiger in hun rol en zijn ze gemotiveerder.

Vier signalen om een slechte baas te herkennen

 1. Abrekende kritiek leveren tijdens evaluaties
  Functioneringsgesprekken zijn niet bedoeld om je te bombarderen met alle opgespaarde kritiek.
 2. Excuses te laat of niet maken
  De baas verwacht excuses als jij iets verkeerd doet. Zelf moet hij zich dan ook zo gedragen.
 3. Ontwikkelplannen maken
  Ontwikkelplannen zijn in de meeste gevallen overbodig. Goede bazen weten zo al wat hun werknemers op termijn hopen te bereiken. Ze kennen hun capaciteiten en weten welke ervaringen ze willen opdoen en van welk carrièretraject ze dromen.
 4. Om gunsten vragen
  Een baas mag zich genereus tonen, maar mag er niet vanuit gaan dat zijn mensen hem daarvoor in ruil ook gunsten gaan verlenen.

Een goede baas praat ontspannen met zijn mensen en verschaft ze klussen of taken die ze aankunnen. Hij heeft aandacht voor hun ontwikkeling en geeft ze regelmatig feedback

Realiseer je dat het de slechte baas vaak om macht gaat, macht die opgebouwd is uit het zich willen profileren en de eigen onzekerheid. Het zegt dus alles over hen en niets over de medewerker die er mee geconfronteerd wordt. Leer er laconiek mee omgaan of zoek een andere baan.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media. In elk bericht vermelden wij de oorspronkelijke bronnen. Bron: Express

Dit artikel is toegankelijk voor Pro-abonnees

Voor € 4 per maand of € 30 per jaar ontvangt u:

 • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
 • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
 • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
 • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
Upgrade naar Pro-abonnement
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x