Zaken doen in....Zuid-Afrika: Zuid Afrika maakt zich op voor het WK 2010 (1)

De 1minutemanager en strafschop.nl zijn momenteel actief in Zuid-Afrika, nu al in voorbereiding op het WK voetbal dat in 2010 voor het eerst door een Afrikaans land zal worden georganiseerd. Juist nu biedt dat een interessante blik in de keuken van dit boeiende land. Is Zuid-Afrika in staat het op een na grootste sportevenement ter wereld (na de Olympische Spelen) te organiseren? Een eerste impressie over hoe de organisatie van een WK voetbal een keerpunt kan worden in de geschiedenis van een land.

Laat ik beginnen met mijn enthousiasme voor het deel van Zuid-Afrika dat ik momenteel zakelijk en privé bezoek (het gebied rond Kaapstad) niet onder stoelen of banken te steken. Prachtige natuur, zeer goed eten en drinken, uiterst correcte en vriendelijke mensen (of ze nu zwart, gekleurd of blank zijn), mooi tot schitterend weer en een heel apart taaltje, dat Afrikaans (een voetbaltrainer is hier bijv. een 'africhter' en een kameleon een ' verkleurmannetjie'). Natuurlijk is de verdeling van de rijkdom nog steeds uiterst scheef en is rijkdom en armoede direct naast elkaar duidelijk zichtbaar. In andere artikelen zal ik zeker ook berichten over de ontwikkelingen in Z-A sinds het afschaffen van de apartheid. Nu is het tijd eens te kijken naar het heden.

Wat een potentieel heeft dit land toch. Grondstoffen, geweldige natuur, goede toegankelijkheid (de wegen hier zijn er goed, vaak beter dan in Nederland) en de gastvrijheid is bijna spreekwoordelijk. Maar er zijn ook schaduwkanten, zoals de ongelijke verdeling van de rijkdom, de hoge criminaliteit en de grote uitstroom van kennis en geld. In de laatste vijf jaar zijn al bijna 1 miljoen voornamelijk blanke Zuid-Afrikanen geëmigreerd. Dit zijn voornamelijk professionals, zoals accountants, doktoren e.d. Een enorme 'brain drain' waarvan het de vraag is of het land dit aankan. Na euforie in de eerste jaren na afschaffing van de apartheid is het cynisme bij een deel van de bevolking vrij plots stevig verankerd. Vooral de rijkere blanke bevolking is bang voor de toekomst. Gaat men in Z-A de kant op van landen als Nigeria, waar de corruptie en criminaliteit welig tiert? Of wordt men het gidsland voor heel Afrika? De laatste optie krijgt helaas steeds minder steun.

Het WK 2010 wordt daarom door sommigen nu al gezien als het toernooi dat het land kan maken of breken. Wordt het evenement een succes dan zal dit zeker leiden tot een enorme toestroom aan toerisme, buitenlandse investeringen en economische welvaart en groei. Gaat het mis, komen bijvoorbeeld de stadions niet op tijd klaar of gaat de organisatie de mist in, dan zal dit zeker een negatief effect hebben op Zuid-Afrika en haar toekomst. Waar een simpel spelletje voetbal al niet goed/slecht voor kan zijn.

De eerste indicaties zijn in mijn ogen desondanks positief. Investeerders uit Dubai zijn bereid miljarden Z-A Rand in faciliteiten zoals hotels e.d. in Kaapstad te investeren. Het 'Waterfront' deel van Kaapstad is onlangs overgenomen door een nieuwe investeringsmaatschappij en de overheid is dit weekend met een investeringsplan van miljarden voor de infrastructuur en het publieke vervoer voor 2010 gekomen. Mijn tip voor Nederlandse investeerders? De bouw, wegenbouw en horeca. Hoe het met de rest van het land gaat? Daarover bericht ik in toekomstige artikelen.

Zowel 1minutemanager.nl als strafschop.nl zal gezien deze bijzondere omstandigheden en de komende jaren daarom blijven berichten over de ontwikkelingen in Zuid-Afrika en rondom de organisatie van het WK 2010.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

1minuteManager » Blog Archive » Zuid-Afrika: Zaken doen in een land van uitersten
[...] Toch zijn er ook vele mogelijkheden om zakelijk te scoren in dit land. Hoewel het nieuws vandaag bericht dat de uitstroom van de intelligentsia tot staan gebracht lijkt te zijn en er zelfs terugkeerders zijn (zie vorig bericht over Zuid-Afrika) zijn er vele sectoren waarin nog veel gewonnen kan worden, zoals de eerder genoemde bouw, wegenbouw en horeca. Maar ook in de dienstverlening en de reisbranche is veel te verwachten de komende jaren. De verwachtingen omtrent het WK voetbal 2010 zijn enorm hoog en de overheid wll ontzettend veel aanpakken, van de wegen tot het beperken van het aantal krotten van autos op straat en van een terugdringen van de criminaliteit tot verhogen van de werkgelegenheid. Verhalen over criminaliteit en ongevallen domineren hier echter nog het nieuws. Vandaag de (waarschijnlijk nogal brute) moord op de laatste bokser tegen wie Muhamed Ali ooit gebokst heeft, Trevor Berbick. Gisteren de overval op de bejaarde Nadine Gordimer, de Nobelprijswinnares voor literatuur, die in haar huis is beroofd van al haar waardevolle bezittingen. Iets dat hier vrij normaal wordt gevonden. Vorige week de dood van de jonge popster en een van de mooiste vrouwen van Afrika, Lebo Mathosa, ten gevolge van een auto-ongeluk (ook veel voorkomend). Het lijkt hier niet op te houden. Dramatisch en zeer ongeruststellend. Gelukkig was ik vooral in kleinere dorpen waar men verzekerde dat je ’s avonds (of overdag) nog zonder gevaar op straat kon lopen. In Kaapstad kan dat echter haast niet. [...]
Zaken doen in….Zuid-Afrika: zaken doen in een land van uitersten (2)
[...] vorig bericht over Zuid-Afrika) zijn er vele sectoren waarin nog veel gewonnen kan worden, zoals de eerder genoemde bouw, wegenbouw en horeca. Maar ook in de dienstverlening en de reisbranche is veel te verwachten de komende jaren. De [...]