Nederland - Engeland: De slechtste strafschopnaties ter wereld

Vanavond spelen Nederland en Engeland een oefeninterland. Voor ‘De Strafschop' vooral een uiterst interessante confrontatie omdat het hier gaat om een wedstrijd tussen de twee statistisch bewezen slechtste strafschopnaties ter wereld. Geen wonder dan ook dat plots Clarence Seedorf weer mee mag doen, de man die de beslissende strafschop voor Oranje tijdens het EK 1996 in Engeland in de handen van de Franse keeper schoot en sindsdien een naam heeft hooggehouden als penaltymisser. ‘De Strafschop' kijkt dan ook reikhalzend uit naar mogelijke strafschoppen in deze oefenpot.

Tijdens het laatste WK ging het weer eens mis voor de Engelsen. Tegen de Portugezen werd na strafschoppen verloren, wellicht wederom omdat het team onvoldoende hiervoor geprepareerd was door trainer Ericsson. Aftocht Ericsson en aftocht Engels team. Voor de derde keer werd tijdens een WK door de Engelsen een penalty-shoot-out verloren, terwijl tijdens EK's de score op eenmaal winst en tweemaal verlies staat. Sinds het WK van 2006 heeft Oranje dan ook veel te danken aan de Engelsen, want eindelijk zijn we van de hatelijke laatste plaats in het internationale klassement van strafschopnaties verlost. Terwijl de Engelsen nu 5 van hun 6 penalty shoot outs hebben verloren, staat de teller voor Oranje op 4 van de 5 shoot outs. Bijgaand de statistieken voor beide landen:

De eerste kolom geeft het aantal zelf genomen strafschoppen weer. Engeland scoort dus net nog beter op dit punt dan Oranje, internationaal gezien dus nog steeds het slechtste strafschopland op dit punt. De tweede kolom geeft aan hoeveel de tegenstanders scoorden. Hierin scoort Oranje hoger, hetgeen betekent dat de Nederlandse keepers minder strafschoppen hielden dan de Engelsen! Kortom, alleen door in 2004 van de niet geprepareerde Zweden te winnen heeft Nederland de laatste plaats kunnen overdragen aan de Engelsen.

Engeland 21/31 68 % 25/31 81 %
Nederland 16/24 67 % 21/24 88 %
Voor de Engelsen is het penaltytrauma na het WK 2006 nog groter dan dat van Oranje. ‘Gelukkig' was Oranje al door de Portugezen verslagen tijdens een veldslag waarin nauwelijks gevoetbald werd of kon worden, want je moet er toch niet aan denken dat het op strafschoppen was aangekomen. Weliswaar is bondscoach Van Basten overtuigd van de noodzaak van het trainen op penalty's, maar hij huurde hiervoor wetenschappers in die als voorbeeld de Zweden namen, en niet de Duitsers. Een slechte keus, want de Zweden zijn geen erkend strafschop-land, met een score van slechts 50% winst (vergelijk Duitsland met 85% winst!). Daarnaast hebben de Zweden tijdens het EK 2004 verloren van Oranje na het nemen van strafschoppen. Na afloop verklaarden de Zweedse spelers nooit op penalty's getraind te hebben. Een van de spelers verklaarde zelfs sinds de pupillen nooit meer een pingel genomen te hebben. Om je daar dan aan te gaan spiegelen?

Nee, dan de Duitsers. Ook tijdens het WK weer succesvol na strafschoppen tegen de (gedurende de wedstrijd betere) Argentijnen. Euforie in Duitsland en dus wederom drama in Engeland. Mijn suggestie aan Van Basten? Laat Seedorf vanavond de penalty nemen, dan ben je voor de rest van je leven van de hele discussie rondom deze middenvelder (die natuurlijk gewoon bij de selectie behoort te zijn) af.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Gyuri George Vergouw
Auteur
Vandaag de complete top 50 strafschoppen aller tijden op www.strafschop.nl. met herinneringen aan penalty's van Cruijff, Seedorf, Zidane, Beckham, Neeskens, Pele en vele, vele anderen.