Henk Hofland overleden

Cicero Consultants.jpg
Henk Hofland's Cicero Consultants

Henk Hofland is vandaag overleden. Negen jaar geleden plaatste ik de onderstaande recensie van zijn boek 'Cicero Consultants'. Een herplaatsing ter herinnering aan deze grote journalist en schrijver. Bijgaand:

Henk Hofland. De primus inter pares van de Nederlandse journalistiek. Uitgeroepen tot journalist van de vorige eeuw door zijn collega's. Tachtig jaar inmiddels, maar 'still going strong'. Zelf vond ik het altijd een beetje een zuurpruim. Tot ik een documentaire zag van KRO-Reporter en niet anders dan respect en bewondering kon opbrengen voor deze grand old gentleman van de Nederlandse journalistiek. Dit jaar verscheen zijn roman 'Cicero Consultants', tot mijn verbazing nauwelijks opgepikt door collega management-bloggers. Een boek met een cynische (dat dan dus weer wel) blik op onze tijd en ons leven dat tevens in een adem door een vernietigend oordeel velt over diverse beroepsgroepen. Gelukkig niet alleen over consultants.

Hoewel het niet op de voorkant van het boek staat, Cicero Consultants heeft wel degelijk een ondertitel. 'Een scenario' staat er op pagina 3 te lezen. Waarmee Hofland maar wil zeggen dat het 'zo zou het kunnen gaan als we die verrekte media-adviseurs hun gang laten gaan'. Want zonder veel weg te willen geven van de plot, hel en verdoemenis vormen 'part of the deal' met Cicero Consultants, die zich volgens eigen zeggen overigens alleen bezig willen houden met het dienen van de waarheid. Met alle desastreuze gevolgen van dien.

In zijn boeiende novelle haalt Hofland veel overhoop. Voor Amsterdammers is zijn roman er een van vele herkenningsmomenten. De restaurateur Buddy Lijfbeen, die lijkt wel verschrikkelijk veel op....en verslaggever Theodor Vredenpels, is dat niet? Om over die oversexte politicus maar te zwijgen. Zo zijn er nog vele namen, plaatsen en situaties die zeker bij Amsterdammers zeer herkenbaar zullen overkomen. Dat zal voor lezers uit Antwerpen of Almelo anders zijn.

Toch heeft Hofland een bijzondere prestatie geleverd. In 160 pagina's haalt de oude meester veel overhoop en diverse beroepsgroepen moeten, of is het bij Hofland 'mogen', het ontgelden. Niet alleen consultants, ook vastgoedhandelaren, politici en journalisten. Liegen, omkoping, valsheid, sex, opportunisme, leegheid. Hofland stelt het aan de orde in 'Cicero Consultants'.

Hofland weet trefzeker en met scherpe pen een tijdsbeeld te beschrijven dat het onze is. Helaas. We zouden het liever anders zien. De valse trekjes van de mens blijken echter een prima bron voor Hofland, Nietsontziend beschrijft hij de wijze waarop media-adviseurs te werk kunnen gaan. Met alle gevolgen van dien. In 'Cicero Consultants' worden de adviseurs gebruikt om de boodschappers van het slechte nieuws te zijn. Ook in dat opzicht is Hofland stijlvast en rolpatroon bevestigend. Een ontluisterend tijdsbeeld in een bijzonder boek.

'Cicero Consultants'

H.J.A. Hofland

De Bezige Bij

ISBN 978 90 2343601 0

Prijs: € 14,90

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Heeft u een hekel aan consultants?
[...] bestaan nog steeds veel hardnekkige (voor)oordelen over de beroepsgroep. Zie ook het artikel over Cicero Consultants. Vaak worden consultants als arrogant, teveel verdienend en ook weinig concreet en praktijkgericht [...]