FC Twente en de mental coach

Zal FC Twente het kampioenschap eindelijk binnenhalen? Hoe de uitkomst ook zal zijn, zeker is dat de club uit Enschede een ongekend succesvol jaar kent onder trainer Steve McClaren. De voormalig bondscoach van Engeland, die aldaar tot de grond toe werd afgebrand, heeft zich in het oosten van Nederland op fantastische wijze gerevancheerd. Een van de onderdelen van zijn succesformule is het gebruik maken van een mental coach, iets wat in het vaderlands voetbal vergeleken kan worden met vloeken in de kerk. ‘Wij zijn toch niet gek’, luidt nog steeds het veelgehoorde commentaar van veel spelers en trainers. Ook bondscoach Van Marwijk heeft nog niet veel op met mental coaches. Dat geeft te denken!

In de Voetbal International van 7 april wordt uitgebreid stilgestaan bij de belangrijke inbreng van de mental coach van McClaren, een zekere Bill Beswick. Een voormalig coach van het Engelse nationale basketballteam. Iemand die schatplichtig is aan Amerikaanse coaches als Pat Riley en Phil Jackson, trainers die tientallen jaren voor wij er in Europa van hoorden al leerden omgaan met miljonairs in de kleedkamer en hen wisten te motiveren. McClaren in de VI over het werk van Beswick: ‘Er zijn verschillende manieren om spelers te motiveren. De ene keer laat je een film zien met veel gecreëerde kansen en goals, of een met een aaneenschakeling aan pittige tackles. De andere keer laat je iemand als Bill een praatje houden. Hij brengt dezelfde boodschap als ik, alleen is het goed dat de spelers die een keer uit een andere mond en op een andere toon horen. Bill kan haarfijn uitleggen wat je allemaal moet doen en laten om een topsporter te zijn. Het gaat niet alleen om talent, belangrijk in topsport zijn vooral professionaliteit, houding, teamgedrag en werkethiek. Eigenlijk is talent slechts een bonus.’

Eindelijk iemand die topsport serieus neemt dacht, ik toen ik deze regels las. En wat een verschil met de wijze waarop in Nederland wordt omgegaan met mental coaches in het voetbal. Buiten het voetbal lacht men zich hier overigens een kriek om, ook in Nederland. Vraag volleyballers, hockeyers, golfers, tennissers of andere topsporters en ze zullen allemaal bevestigen dat een topteam een mental coach nodig heeft. In mijn ogen is zelfs alleen de aanwezigheid van een dergelijke coach al genoeg. Het geeft de spelers de rust die nodig is om te presteren. Als zij een probleem hebben, kan er een beroep op de mental coach worden gedaan. Dat helpt, dat is inmiddels genoegzaam bewezen.

Van Marwijk is nog niet zo ver. Volgens eigen zeggen is hij nog nooit iemand tegen gekomen die deze functie goed zou kunnen vervullen. Alweer een reden om te vrezen voor de kansen van het Nederlands elftal. Zoals ik ook in mijn laatste boek, 'Oranje wereldkampioen', heb aangegeven.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Martin van Gogh
Gyuri, de spijker op de kop! Al jaren zit ik met onze klanten bij Sparta. Ik ben het helemaal met je eens. Er is toch geen voetbaltrainer nodig om 11 man die ruim een kwart miljoen per jaar verdienen en met applaus en gezang verwelkomd worden als ze gaan "werken" te motiveren! Maar toch kunnen ze het blijkbaar niet zelf, stuur de technische directeuren en hun staf maar weg en zet er een mental coach neer. Mijn handen jeuken, welke club wil mij hebben?
Martin