De eerste missers van Bondscoach Van Marwijk

Het Nederlands elftal is met de voorbereidingen op het WK in Zuid-Afrika begonnen. Vrolijke plaatjes worden door de landelijke pers over het land uitgestrooid, met lachende spelers die zgn. rondotje spelen. Jammer genoeg heeft Van Marwijk, op zich een uitstekende coach, de eerste missers alweer op zijn naam staan, waardoor de kansen van Oranje dalen. Wat zijn die missers?Iedereen is vol lof over de bondscoach. De spelersvrouwen zijn mee op trainingskamp en dat wordt door alle betrokkenen als een briljante zet gezien. Liever had De Strafschop dat hij iemand anders had meegenomen. De enige persoon die namelijk wel mee had moeten gaan, is er niet bij. Ik heb het nu niet over gemiddelde spelers als Ryan Babel, Stijn Schaars, of spelers die normaliter bij hun club op de bank zitten zoals Khalid Boulahrouz of  net terug zijn van zware blessures als Eljero Elia.

Nee, ik heb het hier natuurlijk over de enorm gemotiveerde en daadkrachtige Ruud van Nistelrooij. Wat heb je tenslotte aan een speler die altijd en overal scoort, internationaal gerenommeerd is en alle verdedigingen ter wereld angst in boezemt? Volgens de volgers en scouts van Oranje was Van Nistelrooij niet scherp genoeg. Vreemde reden om hem niet mee te nemen. Dan kan je de halve selectie wel thuislaten. Is Boulahrouz na een jaar op de bank scherp? Elia dan, die de laatste maanden net 10 minuten heeft gespeeld in het eerste van HSV? Om maar te zwijgen over de dramatische vorm van Ryan Babel, een speler die wekelijks bij Liverpool laat zien te kort te komen voor de top. Als er iemand niet scherp is!

Het thuislaten van van Nistelrooij is een typisch Nederlandse kwaal. We houden niet zo van die typische spitsen. Een Nederlandse spits moet altijd ‘meevoetballen’, ‘meeverdedigen’ et cetera. Maar scoren, daar wordt wat meewarig tegenaan gekeken. Alsof spitsen als Romario, Ronaldo, Klose, Podolski, Toni, Totti et cetera in het verleden voor het meeverdedigen hun coaches werden meegenomen.

De drie kandidaten voor de spitspositie mogen slechts dromen van de effectiviteit van Van Nisterooij, ook nu. Neem Kuyt, die maximaal in een op de vier a vijf wedstrijden scoort. Of  Van Persie, die ook net terug is van een zeer lange revalidatie. Zou die meer halen dan een op drie? Bij Elia en Babel zullen de cijfers dchter bij de een op tien liggen. Natuurlijk laat je dan een speler met een score van minimaal een op twee thuis.

Het is helaas niet de enige misser van Van Marwijk. Kijk eens naar die verouderde trainings-vormen. We zien weer de vertrouwde lolbroekerij waarbij spelers in een rondotje worden geplaatst en achter de bal aan jagen. Werd er onder Van Basten eindeloos getraind op voetvolleybal, een compleet onzinnige en verouderde trainingsmethode voor fullprofs, nu wis de favoriete trainingsmethode van van Marwijk van stal gehaald:  rondotjes, waarbij spelers moeten jagen op een bal die door een in een cirkel staande groep spelers wordt rondgespeeld. Mijn vraag is: wat leren de profs hiervan? Waarin worden ze beter? Welke tegenstander wordt met deze trainingstechniek compleet overrompeld? (Overigens blijkt uit foto's dat ook Van Marwijk het voetvolleybal inmiddels heeft omarmd; zou succestrainer Jose Mourinho ooit een van zijn teams deze oefening geven?)

Zou het niet beter zijn de tijd aan andere aspecten van het voetbal te besteden? De als altijd abominabele hoekschoppen en voorzetten bijvoorbeeld. Vrije trappen? Of wat extra aandacht aan de mentale training geven, omdat Nederlandse teams al sinds 2003 geen verlenging meer hebben gewonnen?  Maar nee, we kunnen foto’s blijven verwachten van lolbroekerij en lachende spelers op het trainingsveld. Het is de tweede misser van Van Marwijk. Met verouderde trainingsvormen uit de jaren zeventig wordt je geen wereldkampioen.

Zou de bondscoach zich iets van deze kritiek aantrekken. Natuurlijk niet. En dat is de derde misser. Zoals Van Marwijk zelf zegt, laat hij zich door niemand beinvloeden. Dat is meer leiders in de geschiedenis duur te staan gekomen. Prima als je een eigen visie hebt, maar in dit geval zou een beetje tegenkracht uit de eigen organisatie geen kwaad kunnen. Maar van de KNVB hoeven we al helemaal niets te verwachten. Dit gesloten bastion is voor elk welgemeend advies al sinds de jaren zeventig een onneembare veste. Daar kunnen trainers als Wiel Coerver en Johan Cruijff over meepraten.

Drie missers en het WK is pas in de voorbereidingsfase. Ik zou nog maar even wachten met het inzetten van uw geld op Oranje.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Henk
Gyuri, je analyse over Van Nistelrooij is uit mijn hart gegrepen. Ik heb minder moeite met Van Marwijk dan jij, maar vanwege het ontbreken van Van Nistelrooij gaan we ook naar mijn smaak zeker niet met het beste denkbare team naar Zuid-Afrika.
Ik vermoed dat de bal die Van Nistelrooij in de laatste minuut van de halve finale Europa League miste, hem de selectie heeft gekost. Immers, als Ruudje op dat moment HSV naar de finale had weten te loodsen, had Van Marwijk wellicht een andere keus gemaakt.
Gyuri George Vergouw
Auteur
Henk, er zit veel in wat je zegt. Het blijft opmerkelijk dat Van Nistelrooij zo 'scherp' beoordeeld wordt en Kuyt, die voor de goal toch echt minder scherp is dan Ruud, zoveel krediet krijgt als harde werker (ook niks mis mee!).
hgr.,
Gyuri
Henk Lappee
Lid sinds 2019
Hallo Gyuri, een late reactie, alsnog. Kuijt krijgt inderdaad zeer verdiend krediet als harde werker. Volgens mij komt Dirk Kuijt minder vaak in scoringspositie vanwege dat vele loopwerk elders op het veld, Van Nistelrooij onderscheidt zich voornamelijk door zijn doeltreffendheid.

Ik denk dat de totale balans in het team nu in het nadeel is uitgevallen voor Van Nistelrooij: 'we' hebben potentiële doelpuntenmakers genoeg maar wat minder spelers die het vuile werk opknappen. Dirk Kuijt scoort in beide categorieën bovengemiddeld.
Gyuri George Vergouw
Auteur
Beste Henk,
 
de resultaten zijn denk ik na 5 wedstrijden goed te zien. Kuijt behoort tot de beste spelers van Oranje, met Van Bommel, Mathijsen, Sneijder en Robben. Van Persie raakt geen bal in de spits. Ik denk dat we met Van Nistelrooij duidelijk meer impact voorin hadden gemaakt, is ook een hardere werker dan Van Persie, die pas tegen Brazilie iets liet zien dat op vroeg storen en jagen leek,
hgr.,
Gyuri