Bondscoach Vera Pauw en de strafschop

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty
De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

Het Nederlandse vrouwenvoetbalelftal heeft de halve finales bereikt van het EK voor landenteams en dat is een felicitatie waard. Na strafschoppen werden de Françaises verslagen. En dat brengt mij op een anekdote waarin een ontmoeting tussen bondscoach Vera Pauw en ‘De Strafschop’ een hoofdrolletje speelt.

Toen ik enkele jaren geleden een bijeenkomst voor zo’n 40 managers organiseerde op de velden van de KNVB in Zeist, waarbij de managers penalty’s mochten schieten op een speciaal hierop getrainde keeper (en dus bijna niet scoorden), had ik een ultiem korte ontmoeting met Vera Pauw, ook toen al bondscoach van de Oranje vrouwen.

Na afloop van de sessies geef ik meestal aan mijn contactpersoon van de locatie een exemplaar van mijn boek ‘De Strafschop’.  Zo ook deze keer. Deze aardige materiaalman liep met mij het terrein over en we keuvelden nog wat na. Op dat moment kwam Vera Pauw langs, op weg naar een training. ‘Mevrouw Pauw, deze mijnheer hier heeft een boek geschreven dat u vast interessant vindt, gaat over hoe je een strafschop moet nemen. Ik heb net gezien dat het werkt’, sprak de materiaalman haar aan. Pauw keek geinteresseerd en zei:  Dat boekje wil ik hebben’.  Ik had zelf geen exemplaren meer en de materiaalman gaf zijn net ontvangen exemplaar aan de bondscoach. Pauw was dankbaar en onze wegen scheiden weer.

Vanavond wint Oranje na strafschoppen van Frankrijk: 5-4. Het gaat mij niet om het feit of Vera Pauw al dan niet op strafschoppen heeft getraind of mijn boek heeft gelezen (ik lees net op Teletekst dat zij inderdaad op strafschoppen heeft getraind!). Het gaat mij om haar interesse, openheid voor kennis en haar drive om nieuwe informatie op te nemen die haar team beter kan maken. Dat is een groot verschil met haar mannelijke collega’s en dat zal meer hebben bijgedragen aan het succes van Pauw en haar team dan welke andere kwaliteit dan ook. Hier kunnen veel mannelijke collega’s  van Pauw een voorbeeld aan nemen.

Ik wens de bondscoach en haar vrouwen alle succes toe in de halve finale tegen de Engelsen.

Zie ook mijn pleidooi voor het vrouwenvoetbal uit 2007:

http://www.strafschop.nl/professor-penalty/wk-voetbal-voor-vrouwen/

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Gyuri George Vergouw
Auteur
Uit de Telegraaf, citaat van Vera Pauw:

'In drie van de vier trainingen oefenen we daarop. Voor dit duel zelfs allemaal, een voor een. Voor die laatste drie meiden was de spanning zo groot. Drie matchpoints, hè.'