Netwerken bij vrienden, familie en (oud-)collega’s blijkt nog steeds de beste manier om aan een nieuwe baan te komen. Veel beter in elk geval dan een bezoek aan het Centrum voor Werk en Inkomen. Dat blijkt uit onderzoek van The Intelligence Group. Volgens dat onderzoek, dat deze zomer onder 1600 mensen is gehouden, heeft 21 procent van de beroepsbevolking werk gevonden via het eigen netwerk. Open sollicitaties sturen levert in slechts 13 procent van de gevallen een baan op, net als advertenties in de krant uitpluizen.

De Centra voor Werk en Inkomen, de voormalige arbeidsbureaus, hebben slechts 3 procent van de ondervraagden aan werk geholpen. Ook reageren op advertenties op het www leverden zo’n magere score op.

Uit eerder dit jaar verschenen onderzoek bleek zelfs dat het versturen van open sollicitaties totaal geen zin had. En uit een andere studie bleek juist weer dat krantenadvertenties passé waren.

Lees ook:

Een gezond leerklimaat voor gezonde professionals

Jongeren
Voor jongeren en starters op de arbeidsmarkt ligt de situatie iets anders. Zij vinden in de meeste gevallen werk via uitzendbureaus en via stages.

Verborgen
Volgens de Intelligence Group komt de hoge score van het eigen netwerk doordat veel bedrijven verborgen vacatures hebben. Dat zijn vacatures die er wel zijn, maar waarmee nog niet geadverteerd wordt. De enige manier om achter zo’n vacature te komen is via een goed netwerk of door op net toevallig op dat moment een open sollicitatie te sturen. Als de economie weer aantrekt en werkgevers meer personeel in dienst willen nemen, dan zal er juist weer meer in gedrukte media en via internet geworven worden.

Het Centrum voor Werk en Inkomen heeft dat inmiddels ook door. Daarom laat ze binnenkort Bekende Nederlanders met bedrijven bellen om te vragen of er vacatures zijn.

(bron: Planet.nl/geld/)

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Ik ben zelf werkzoekende en heb inderdaad gemerkt dat een baan (in mijn geval in de administratieve sector) zeer moeilijk te krijgen is, overal vragen ze ervaring en ze bieden je niet als schoolverlater om deze op te doen.
Dus bij deze als iemand een administratieve baan in omgeving heerlen weet laat het me maar weten, want ik weet dat ik het kan

x
x