Wat heeft het vertrek van Mislintat en Eringa met status te maken?

Columns

Onbegrijpelijk vond ik het. Waarom koopt de nieuwe technisch directeur van Ajax, de rijkste voetbalclub van Nederland, spelers uit de tweede divisie van Europese competities?

Sven Mislintat, de betreffende directeur, is zoals bekend van de big data. Hij beoordeelt spelers op hun objectieve prestaties op het veld, en zo kwam hij kennelijk bij spelers uit lagere divisies uit. Maar hoe weet je wanneer iemand op het tweede plan uitblinkt dat hetzelfde zal gebeuren aan de top, waar de verwachtingen en druk veel groter zijn? Bijvoorbeeld in Europese wedstrijden of confrontaties met Feyenoord?

Nogal een risico, leek me. Als de spelers die omslag niet snel kunnen maken, zul je vaak verliezen. En dat betekent bij Ajax stront aan de knikker.

Met de consequenties van die ‘stront’ is Mislintat inmiddels in de vorm van ontslag als technisch directeur geconfronteerd. Maar onbegrijpelijk vind ik zijn aankoopbeleid niet meer. Het heeft alles te maken met wie hij wil zijn.

Jaren geleden haalde Mislintat spelers als Lewandowski, Aubameyang en Dembélé naar Borussia Dortmund. Het bezorgde hem de status van scout die goud ziet waar anderen denken een middelmatige voetballer te zien.

Bij Ajax ging hij ijverig op zoek naar nieuw goud. De – befaamde – eigen jeugd liet hij links liggen. Ervaren topspelers die Ajax kon kopen interesseerden hem niet. Evenmin dat als gevolg van zijn beleid een onervaren vreemdelingenlegioen werd samengesteld. De resultaten zijn inmiddels bekend.

De man die goud ziet waar anderen het niet zien, dat is wie Mislintat wil zijn. Zijn status groeit nóg meer als spelers uit de tweede divisie ineens topspelers blijken te zijn - wat zeg ik, als hij het had aangedurfd om spelers uit de derde divisie te halen dan had hij dat gedaan. Dat had hem nog beroemder kunnen maken.

Het ging hem niet om Ajax. Het ging hem om Mislintat.

De raad van commissarissen onder voorzitterschap van Pier Eringa had hierop beter toezicht kunnen houden. Daarom is zijn zelfgekozen ontslag begrijpelijk.

Van Eringa is het jammer dat hij weg is. Goede bestuurders heeft Ajax hard nodig.

Wat Mislintat betreft: good riddens.

Tussen haakjes, wat het vuurwerk in Johan Cruyff Arena afgelopen zondag met status te maken had? De harde kern van Ajax ziet zichzelf als de meest meedogenloze en über-stoere groep hooligans van Nederland. Zo niet van de wereld. Bij andere clubs waaronder Feyenoord, Groningen en NEC zijn al wedstrijden tijdelijk dan wel definitief gestaakt. De F-Side kon natuurlijk niet achterblijven. Dat vuurwerk móest er een keer komen, en dit was er een prima dagje voor.

Peter van Lonkhuyzen is auteur van Eerlijk over status

Gyuri Vergouw
Pro-lid
Peter,

De volgende zinnen begrijp ik niet:

De raad van commissarissen onder voorzitterschap van Pier Eringa had hierop beter toezicht kunnen houden. Daarom is zijn zelfgekozen ontslag begrijpelijk.

Van Eringa is het jammer dat hij weg is. Goede bestuurders heeft Ajax hard nodig.

Wil je hiermee zeggen dat niet Eringa de schuld is maar de rest van de RvT? Want je zegt dat hij beter toezicht had meten houden maar ook dat hij een goede bestuurder is...dat bijt elkaar toch?

Hgrt Gyuri
Peter van Lonkhuyzen
Auteur
@Gyuri Vergouw: uiteraard is Pier Eringa een goede bestuurder. Hij heeft een enorme staat van dienst. Als je instapt bij Ajax waar het op dat moment al een behoorlijke puinzooi is (o.a. disfunctionele directie) heb je enige tijd nodig om de organisatie in de vingers te krijgen, voordat je kunt herstructureren. Die tijd kreeg hij niet. Voor Ajax was het veel beter geweest als hij was gebleven, maar je weet, de club wordt tot op zekere hoogte geregeerd door de onderbuikgevoelens van de F-Side, en die wil koppen zien rollen. Als er één partij is die het succes van Ajax al jarenlang in de weg staat is het de F-Side.
Gyuri Vergouw
Pro-lid
Ha Peter, een bestuurder is iets anders dan een toezichthouder. Dat zijn andere rollen, wellicht zit daar het probleem? De bestuurders zijn de algemeen directeur en directeur voetbalzaken, niet de voorzitter RvC. Ajax heeft niet alleen een goede bestuurder nodig, ook een goede toezichthouder, en dat was zijn rol. En die van de overige leden van de RvC.

Meer over Het spel om poen en prestige