Wanneer is een baas een goede leider?

Actueel

Leiders zijn enorm belangrijk omdat leiders een belangrijke voorbeeldfunctie hebben: hoe zij zich gedragen, wordt driftig geïmiteerd door hun ondergeschikten. Mensen met een slechte baas hebben 20 tot 40 procent vaker een hartaanval dan mensen met een goede baas. 75 procent van het personeel vindt omgaan met de baas het meest stressvolle deel van het werk. Maar wanneer is een baas een goede leider?

Leiderschap bestaat uit twee dingen: het wekken van de schijn dat de dingen onder controle hebben en je mensen uit de wind houden.

Controle hebben en houden

Slechts 15 procent van het verschil tussen goed en slecht presterende organisatie is in werkelijkheid toe te schrijven aan de kwaliteit van het leiderschap. Toch weten goede leiders anderen ervan te overtuigen dat zij heer en meester zijn. Hoe doen ze dat?

Door vertrouwen uit te stralen.
Zelfs als ze in werkelijkheid weinig vertrouwen hebben en vol twijfels zitten, toch de schouder naar achter te houden. Door niet te dralen met beslissingen: snelle beslissers wekken de illusie dat alles onder controle is.

Door credits te nemen én te geven.
Leiders die externe factoren aanwijzen als oorzaak van falen of problemen, komen over als oneerlijk en zwak.

Kiezen voor je personeel
Leiderschap zit in het bieden van ‘psychologische veiligheid' . De ruimte om vrijuit te praten en discussiëren, dingen te proberen en fouten te maken zonder angst te worden gestraft. Een goede baas biedt zijn mensen bescherming - tegen de incompetentie, domheid en vooroordelen van collega-bazen en anderen die hun werk en welzijn kunnen ondermijnen - en daarmee de vrijheid om risico's te nemen en nieuwe dingen uit te proberen.

Je kan het niet alleen doen
Je hebt mensen rond je nodig die je vertrouwen kan. Maar sommige zaken moet je alleen doen. Beslissingen nemen, verantwoordelijkheden nemen, een visie voor je medewerkers uitstippelen. Een visie uitstippelen is geen groepsactiviteit.

Identificeer een probleem en zoek naar de oplossing
Probleemoplossers zijn excellente leiders... ideeënmensen zijn meestal dromers. Een probleem identificeren en er een oplossing voor zoeken is interessanter dan met een idee op te komen.

Denk groot, doe klein!
Goed leiderschap zit in groot denken en klein doen!

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media.Bron: Sigma; Robert I. Sutton. The McKinsey Quarterly,

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

A.Deekman
Aha, het filmpje laat dus precies het tegenovergestelde van een goede leider zien... de anti-leider. Leuk beeldmateriaal gekozen!

Meer over Leidinggeven