Channels

De IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson weigert een wet te onderteken die regelt dat IJsland een voorschot van in totaal 3,8 miljard euro terugbetaalt aan Nederland en Groot-Brittannië vanwege het faillissement van internetspaarbank Icesave. Daarmee lijkt IJsland in een constitutionele crisis te worden gestort, aangezien regering en parlement eerder wel akkoord gingen met een terugbetalingsregeling. Waarom zou de president toch gelijk kunnen hebben is hier de vraag?

Stelt u zich eens voor dat de ING een dochter in Amerika heeft die ING-Direct (met de pay-off Nice & Save, welcome home savers) heet en die zich richt via advertenties op 300 miljoen Amerikaanse consumenten. En u weet allemaal dat Amerikanen gaan voor korte termijn rendement. Wij hebben een minister-preident die KOK heet en een Minister van Financiën die ZALM heet. Ervaring leert dat een minister-president op termijn commissaris wordt bij de Holding van ING en dat de Minister van Financiën president-directeur wordt van ABN Amro. Stel dat je al die kennis hebt.

En nu gaan mede door de handelingen/transacties van ING-Direct (Nice & Save) de grote banken in ons land failliet. De hebberige Amerikanen eisen nu van ons 200.000.000.000 euro terugbetaling van hun tegoeden omdat ‘hun’ ING-Direct ook failliet is. Dat is in Amerikaanse termen 80.000 dollar per Nederlands gezin. En de argumentatie is dat Nout Wellink maar beter toezicht had moeten houden en dat we trouwens allemaal volop van de malversaties van ING-Direct hebben geprofiteerd. Alle bankmedewerkers reden hier immers – dankzij hun vette bonussen op ING-Direct (Nice & Save) – afhankelijk van hun rang in een Audi A8, Audi A6 of Audi A4.

Lees ook:

Lessen van Abraham Kuyper in coronabestrijding

En nu besluit ons parlement op voorspraak van de Minister-President en de Minister van Financiën, wiens namen en toekomst u kent: dat wij als Nederlandse regering akkoord moeten gaan met 80.000 euro belastingschuld per Nederlands gezin. Maar we hoeven pas over een paar jaar (2016) te beginnen met terug te betalen. Het lijkt wel de DSB-bank: in het begin goedkoop, maar je wordt genaaid waar je bij staat (in het hun termen heet dat een ”verdienmodel”). Ondertussen gaat per 1 januari 2010 ons BTW-tarief, zie NRC, omhoog naar 25, 5%. Het hoogste ter wereld. Kok en Zalm overtuigen het parlement op een goede vrijdag van dit plan. Nu moet maandag de Koningin ook nog tekenen. De Koningin is erg actief op alle sociale netwerk-sites die er maar zijn in ons land en die voelt op haar oranje klompen aan: mijn volk wil dit niet en weigert vervolgens te ondertekenen.

De hele wereld valt over ons land heen: in de Nederland wonen niet 300.000 inwoners zoals in IJsland, maar ruim 16.000.000 mensen die vervolgens neergezet worden als de financiële terroristen van deze wereld die zich niet aan de internationale afspraken houden die ooit in de kleine lettertjes zijn bepaald door de Wellinks, Koks, Scheringa’s, Rijkman Groeninks en Zalms van deze aardkloot.

Staan wij achter onze Koningin of niet?

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Jaap heeft qua strekking gelijk, maar zijn berekeningen zijn niet erg nauwkeurig, zie mijn betoog http://www.pluspost.nl/niet-zeuren-de-burger-betaalt-voor-fouten-bankiers/26714

Jaap heeft in mijn ogen gelijk. Deze actie kan in feite alleen wanneer het een staatsbank betreft waar die 16.000.000 dan ook allemaal eigenaar van zijn. De opbrengsten kunnen dan worden gebruikt voor die 16 miljoen. Nu handelt een bank en kan vervolgens uiteindelijk het risico afschuiven op de gewone belasting betaler. Ik vind dit scheef en daaraan moet in Europees verband iets worden gedaan. Ijslanders betaal vooral niet terug. Dan verandert dit misschien.

Een heel mooi verhaal! Een plezier om te lezen.

Sweder van Wijnbergen wees in het gesprek bij Nova (5-1-10, bij 25″) naar Wouter Bos als dappere redder van de Nederlandse spaarders door de bedragen te garanderen. Maar hij had toen al kunnen weten dat dat een onmogelijke opgave voor de IJslanders. Hij noemt het “evident onredelijk” om de rekening bij de IJslanders neer te leggen.

De rol van de redder Wouter Bos – die de staat verantwoordelijk maakte voor de dreigende tragedie bij de Nederlandse Icesave spaarders door in ieder geval 100.000 te garanderen – lijkt mij een belangrijke aanvulling.

x
x