Vraag naar consultants neemt flink toe

Actueel

De organisatieadviesbranche zit in de lift. Het aantal bureaus groeit, de omzetontwikkeling is positief en de vraag naar goed opgeleide adviseurs neemt sterk toe. De grootste sector in de zakelijke dienstverlening is dan ook hard op zoek naar nieuw talent, aldus Michael van der Velden, voorzitter van de Raad van Organisatie Adviesbureaus (ROA).

56 Procent van de organisatiebureaus vertoonde in 2016 een groei van meer dan 10 procent. 16 Procent van de bureaus zag de omzet met 5 tot 10 procent stijgen. Ook in de eerste helft van dit jaar waren er bureaus met uitschieters naar een groei van meer dan 10 procent. Dat blijkt uit cijfers van de ROA, Consultancy.nl en Consulting Captains Survey.

Het aantal eenpersoons organisatieadviesbureaus in de 4 grote steden verdriedubbelde de afgelopen 10 jaar van 6.629 naar 20.024.

Centraal Bureau voor de Statistiek
De trend sluit uit aan bij cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat instituut maakte vandaag bekend dat het aantal eenpersoons ondernemingen in de vier grote steden de afgelopen tien jaar is verdubbeld: van 81.000 in 2007 naar 165.000 nu. Het aantal eenpersoons organisatieadviesbureaus in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht verdriedubbelde in diezelfde periode zelfs van 6.629 naar 20.024. “Al een paar jaar achtereen neemt de vraag naar adviseurs toe. De bestaande bureaus groeien, er komen nieuwe bureaus bij, en er komen heel veel zelfstandige adviseurs op de markt”, aldus Michael van der Velden.

Daarnaast blijkt uit berekening van de nieuwste kwartaalmonitor van bedrijfsinformatiespecialist Graydon dat de gehele zakelijke dienstverlening flink in de lift zit. Volgens Graydon is de sector tijdens het derde kwartaal van 2017 met 5.998 bedrijven toegenomen, vier keer meer dan een jaar eerder.

De teller van het aantal organisatieadviesbureaus stond op 1 januari 2017 bij de Kamer van Koophandel landelijk op 112.653, een stijging van 21 procent in vijf jaar. In 2016 kwamen er 9.992 nieuwe bureaus bij.

Multitalenten gezocht
Volgens Van der Velden is er veel vraag naar multitalenten die breed kunnen worden ingezet. “Dat zijn veelal bedrijfskundigen, economen en mensen van University Colleges.” Ook IT’ers en jonge professionals met een bèta achtergrond zijn erg gewild. Van der Velden: “Door het internet is er veel data beschikbaar waardoor de vraag naar experts op het gebied van kwantitatieve data-analyse enorm toeneemt.” Zakelijk ingestelde alfa’s (juristen, filosofen, psychologen, sociologen, politicologen en bestuurskundigen) doen het volgens de voorzitter van de ROA ook goed binnen adviesbureaus.

Van der Velden adviseert jong talenten vooral in gesprek te gaan met bureaus waar ze graag zouden willen werken en open sollicitaties te sturen. “Meld je aan bij een bureau en als het cv past word je altijd uitgenodigd voor een gesprek.”

Consulting Captains Dinner
Circa 150 CEO’s, managing directors en bureaudirecteuren van organisatieadviesbureaus waren onlangs aanwezig tijdens het jaarlijkse Consulting Captains Dinner. Op deze jaarlijkse bijeenkomst zijn de laatste trends en innovaties in de snelgroeiende adviesbranche gedeeld.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Robert Hemelaar
Het is een uitstekend idee om ook te kijken naar de kwaliteiten van de oudere consultant. Senioriteit kan naast actuele kennis leiden tot een uitstekende succesvolle mix.
Robert Hemelaar
www.roberthemelaar.nl
Piet van Kesteren
Helemaal mee eens Robert Hemelaar. Met name senioriteit kan, uiteraard met de juiste kennis, stabiliteit in een veranderende omgeving brengen. Zeker in organisaties die de basis op orde hebben is het goed om op basis van ruime ervaring verbeteringen te identificeren.

Piet van Kesteren
Erwin Kivits
Goed om bevestigd te krijgen middels het artikel dat het besef om gericht en vakkundig te investeren in de lift zit.
Persoonlijk ben ik van mening dat specialisatie en vakmanschap het verschil maakt en dat leeftijd ondergeschikt is.

Succes maar vooral plezier gewenst !

Meer over Organisatieadvies en consultancy