Channels

Heb jij al een growth mindset? Of is deze nog fixed? En hoe staat het met je mindset voor geluk of je mindset voor resultaat? Welke trainingen, webinars of inspirational speech heb je recent gevolgd om je mindset te verbeteren?

Mindset

Mindset is een magische factor die je helpt met, bij en voor alles. Je hoort ongetwijfeld mijn plagerige, licht spottende toon. Een instant oplossing op basis van zo iets complex als je mindset, daar geloof ik niet in. Je verbetert je mindset niet met één druk op een knop. Het is meer dan een vaardigheid die je in één middag ontwikkelt.

Lees ook:

Verander je mindset, dan verandert alles!

Mindset, een woord uit (Engelstalige) psychologische literatuur, betekent zo veel als het geheel van je houding, denkbeelden en overtuigingen. Een pakkende Nederlandse vertaling heb ik nog niet gevonden. Deze verzameling van hoe je kijkt, denkt en ervaart speelt zich vaak af op onbewust niveau. Het komt tot uiting in je gedrag. De verschillende aspecten die je mindset vormen zijn onderling aan elkaar geknoopt, op een soms onnavolgbare manier.

Mindset = het geheel van je houding, denkbeelden en overtuigingen

Ik begrijp wel dat mensen een makkelijke manier zoeken om te leren omgaan met complexe vragen over werken en organiseren. Dat is namelijk wat we zoeken. De toenemende mate van complexiteit en onvoorspelbaarheid vraagt veel van onze vermogens. We moeten ons blijven ontwikkelen, als mens en als professionals. Diep vanbinnen weten we wel dat deze ontwikkeling verder gaat dan het opdoen van nieuwe kennis en aanleren van vaardigheden.

Alleen, wie gaat er voor zijn plezier de confrontatie met zichzelf aan? Wie heeft er nu zin om de hele tijd ter discussie te stellen wat je zelf denkt, gelooft en altijd geleerd hebt? Niet alleen doodvermoeiend, ook hoogst onplezierig en ongemakkelijk. Nee, dan liever een dag op training met een stappenplan voor een succesvolle mindset.

Helaas werkt het vermijden van de confrontatie met je eigen overtuigingen alleen maar averechts. Hoe harder je het probeert des te minder het je oplevert. Jezelf ontwikkelen kost tijd én kent geen instant oplossing. Het voelt soms pijnlijk, confronterend, lastig en kwetsbaar.

Er is geen magische factor. Gelukkig is er ook geen standaard aanpak. Je kunt een aanpak voor je ontwikkeling persoonlijk én naar eigen wens vormgeven. Dat maakt het misschien een beetje minder spannend of confronterend.

Verticaal leren

De ingrediënten van een persoonlijke aanpak zijn samen te vatten onder de noemer ‘verticaal leren’. Het verticale aspect geeft aan dat je vanuit praktijksituaties op zoek gaat naar verdieping. Je gaat daarmee als het ware op onderzoek in de diep gelegen, onbewuste lagen die medebepalend zijn voor je gedrag in die situatie. Zo ontdek je dat je ook andere betekenissen kunt geven aan dat wat er praktisch gebeurt.

Verticaal leren kun je in allerlei vormen doen. Denk aan veelvuldig oefenen met een specifieke vraag en/of situatie in combinatie met coaching, zelfevaluatie, coaching-on-the-job, intervisie en uitwisseling met anderen die een vergelijkbare ontwikkeling doormaken. Het oefenen is net zo belangrijk als reflectie en evaluatie. Oefenen maakt dat je nieuwe ervaringen opdoet én kan experimenteren. Reflecteren maakt dat je je bewust wordt van je standaardreactie én je interpretatie van wat er gebeurt. Hierdoor komt er ook ruimte om andere interpretaties en perspectieven te ontdekken.

Met verticaal leren verbreed je niet zo zeer je mogelijkheden, je creëert als het ware een nieuw speelveld. Dat maakt het ook zo aantrekkelijk. Je ontwikkelen op alle lagen geeft je een compleet antwoord op de uitdagende vragen van vandaag en morgen. Je open en flexibele geest stelt je in staat om anders te reageren op complexe omstandigheden. Met je andere acties en gedrag beïnvloed je ook acties en gedrag van anderen. Zo creëer je, met alleen je eigen ontwikkeling, de condities om samen verder te groeien. Niet voor niets zouden we dit in één middag willen leren. Het ontwikkelen van je mindset is geen to-do, en je mag het wel doen!

Kennisbank onderwerpen:

Dit artikel is toegankelijk voor Pro-abonnees

Voor € 4 per maand of € 30 per jaar ontvangt u:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
Upgrade naar Pro-abonnement

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x