Channels

Vrouwen aan de top in Nederland blijken vaak uit het buitenland afkomstig te zijn. Zo hebben Wolters Kluwer, Shell, Ahold en ING Groep allemaal een buitenlandse topvrouw. In de 100 grootste bedrijven van Nederland bestaat slechts 5 procent van de leden van de raad van bestuur en de raad van commissarissen uit vrouwen. Daarover bericht Intermediair.

Bedrijfscultuur
Dat Nederlandse vrouwen niet tot de top doordringen komt onder meer door de beperkte mogelijkheden om in deeltijd te werken. Ook de macho bedrijfscultuur bij veel bedrijven speelt een rol. Een andere oorzaak is de calvinistische cultuur in Nederland, die het kostwinnerschap nog altijd nastreeft en de moeder het liefst thuis bij de kinderen ziet.

Prestatiegericht
Bovendien staat in de Nederlandse cultuur presteren niet centraal, anders dan in de VS bijvoobeeld, waar kinderen al heel vroeg prestatiedrang wordt aangeleerd. Voor een toppositie is een flinke prestatiedrang nodig, waar veel voor opzij gezet moet worden. Nederlandse vrouwen zijn niet bereid dergelijke offers te leveren, al hebben zij wel de benodigde kwaliteiten.

(bron: Managersonline.nl)

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x