Channels

Het IQ heeft nog slechts voor 15% invloed op een succesvolle carrière. Dat zegt Dan Pink, een Amerikaans journalist, die vroeger toespraken schreef voor ex-presidentskandidaat Al Gore.

Hij ziet in het bedrijfsleven een steeds belangrijkere rol weggelegd voor ‘rechterhersenhelftfuncties’ zoals empathie en creativiteit. Omdat goedkope werknemers in Aziatische landen het repetitief werk voor een groot deel overnemen evolueren westerse landen stilaan van een analytisch en informatietijdperk naar een conceptuele aanpak.

Daarbij spelen twee vaardigheden een hoofdrol. De eerste is het conceptuele denkvermogen om overkoepelende denkpatronen en groeikansen op te sporen. Het tweede is empathie, het talent om je in de plaats van de andere te stellen en om te begrijpen hoe je subtiel met mensen kan omgaan. De zogenaamde ‘rechterhersenhelftfuncties’ zullen dan in de toekomst bepalen wie succesvol is en wie niet. In de praktijk blijken mensen slechts in 20% van de gevallen een correcte inschatting van een probleem te kunnen maken.

(bron: EXPRESS)

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x