Channels

BI staat alweer voor het vierde achtereenvolgende jaar bovenaan het technologie-prioriteitenlijstje van CIO’s (Gartner EXP Study 2009)”, Business Intelligence is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. BI is vandaag de dag in bijna elke organisatie gemeengoed geworden.  Als belangrijkste redenen worden gegeven:

 • verlaging van kosten en versnelling van het rapportageproces;
 • hogere waardering van de onderneming;
 • betere beslissingen en betere aansluiting op de strategie;
 • verhoogde data-integriteit.

Kritieke succesfactoren bij een BI/CPM-implementatie
Het succes van business intelligence en performance management hangt dikwijls aan een zijden draad. Slechts 6,6% van de organisaties behaalt uitmuntende prestaties met BI. Een implementatie moet voldoen aan de volgende 8 succesfactoren van BI/CPM-projecten:

Lees ook:

Een rem op wendbaarheid is een rem op groei

1. Zorg voor een integrale benadering
2. Balans tussen performance management en BI
3. Minder is meer
4. Werken onder architectuur
5. Gefaseerde uitrol met duidelijke mijlpalen
6. Iteratief ontwikkelen
7. Veranker beveiliging en interne controle in het ontwerp
8. Dataharmonisatie en -standaardisatie eerst.

Ziekenhuis gebruikt BI door nieuwe eisen
Het Diakonessenhuis, een ziekenhuis met vestigingen in Utrecht, Doorn en Zeist, gebruikt software voor business intelligence (bi) om prestaties te meten en aan te sturen op verbetering van zorgverlening. Het is daarmee volgens eigen zeggen een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die voldoen aan nieuwe eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ziekenhuizen moeten hun prestaties openbaar maken. Patiënten en zorgverzekeraars krijgen zo zicht op de kwaliteit van zorg.

De prestatie-indicatoren geven bijvoorbeeld inzicht in de kwaliteit van de behandeling van ziekten. Het geeft aan hoe vaak complicaties, zoals doorligwonden of ondervoeding, voorkomen en informatie over pijnbestrijding. Joost Witte, beleidsadviseur van de raad van bestuur: ‘Als ziekenhuis heb je te maken met enorm veel informatie. Met het nieuwe performance management framework zien we in één oogopslag of de normen zijn gehaald. Aan de hand daarvan kunnen we waar nodig bijsturen zodat de kwaliteit en veiligheid verbetert. Door bijvoorbeeld het aantal ligdagen en heroperaties in de gaten te houden kan het ziekenhuis, en indirect de maatschappij, veel geld besparen.’

BI en performance management organiseren
BI en CPM is veel meer dan een modegril, het geeft een organisatie de mogelijkheid zich te onderscheiden van de concurrentie. Het voortdurend beschikken over de juiste informatie kan cruciaal zijn om te overleven. BI/CPM heeft de techniek in zich om de organisatie te voorzien van relevante beslissingsinformatie. Helaas zijn veel BI/CPM-projecten vanuit de technologie geïnitieerd waarbij alle mogelijke data zijn samengevoegd tot een niet onderhoudbaar datawarehouse. De gegevens uit het datawarehouse blijken vervolgens niet betrouwbaar te zijn en de geloofwaardigheid van de BI/CPM-omgeving zakt tot een dieptepunt. Een goed geleid BI/CPM-project levert goede resultaten op en in een lastig economisch klimaat voor opbrengstoptimalisatie dan wel kostenreductie kan zorg dragen.

ArrayVoorwaarden voor een succesvolle invoering van een BI/CPM-oplossing zijn:

 • Zorg voor volledige participatie van de business.
 • Richt vooraf een effectieve governancestructuur in.
 • Implementeer op basis van de inschatting van de volwassenheid van BI en CPM.
 • Verlies de genoemde kritieke succesfactoren niet uit het oog.
 • Bouw incrementeel / begin klein.

Of men nu voor een geïntegreerde dan wel een ‘best of breed’-oplossing kiest, de techniek is inmiddels ver genoeg gevorderd om een effectieve BI/CPM-omgeving te ondersteunen. Met volledige participatie van de business (vooral vooraf in de definitiefase) en volwaardige ondersteuning van het topmanagement kan BI/CPM het platform bieden voor een radicale omslag in de wijze waarop een organisatie opereert en in staat is strategische doelen te realiseren.

ArrayDe rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (samenvatting uit: Computable en Compact door M Gaus & )

De history of BI

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

 • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
 • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
 • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
 • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x