Channels

Dat mensen beter presteren als ze erkenning krijgen, als ze zich veilig voelen en fouten mogen maken, dat weten we allang. Waarom dat zo is, dat weten we nu ook. Oxytocine. Ook wel genoemd ‘het knuffelhormoon’. Dit zorgt er voor dat mensen meer vertrouwen geven en beter presteren.

Hoe zorgen leidinggevenden voor veel oxytocine in het bloed van hun medewerkers?

Honden maken het aan als hun baasje thuiskomt. De woelrat die door wetenschappers elektrische schokken kreeg en daarna door zijn niet-gemartelde maatje gelikt en gevlooid werd, maakte het aan en werd rustig. En mensen maken oxytocine aan als ze een compliment krijgen, als een vriend langskomt in een moeilijk periode, tijdens een onverwacht leuk praatje met een vreemde in de rij bij de supermarkt.
Oxytocine geeft een gelukkig gevoel. Een gevoel van erbij horen, van gewaardeerd worden. Lang blijft het stofje niet hangen, misschien vijf minuten. Wat wèl lang blijft hangen is het gevoel van vertrouwen. En vertrouwen is de basis van beter presteren.

Dus ook op de werkvloer speelt oxytocine een belangrijke rol, en het is de leidinggevende die ervoor zorgt dat dit stofje nauwelijks vloeit, of juist door de aderen kolkt. Een gevoel van vertrouwen en betrokkenheid leidt tot minder stress, meer energie, hogere productiviteit, het gevoel van vreugde en zingeving. Bovendien blijven werknemers veel langer bij een bedrijf waar ze het gevoel van vertrouwen en betrokkenheid ervaren. Ook bewezen: mensen die veel stress ervaren, lukt het niet om veel oxytocine aan te maken. Zelfs niet als ze geknuffeld worden door hun lief.

Lees ook:

Kom niet aan mijn conclusies; ik heb gelijk!

Neurowetenschapper Paul Zak deed ruim tien jaar onderzoek naar de biologische basis van moraliteit en vertrouwen. Tien jaar nam hij bloed af van duizenden mensen tijdens de raarste experimenten in laboratoria, zelfs een keer vlak voor een huwelijks voltrekking en vlak erna. Bij een van zijn experimenten bleek dat het aantal proefpersonen, dat de tien dollar die hij of zij voor deelname kreeg, wilde geven aan een onbekende proefpersoon elders in het lab, verdubbelde na toedienen van oxytocine. Dat toont dat vertrouwen krijgen (oxytocine komt vrij) weer leidt tot vertrouwen geven.

Zak, die directeur is van het Centrum voor Neuro-economisch Onderzoek van de Universiteit van Claremont, toonde ook aan dat wanneer iemand vertrouwen krijgt, de hersenen van die persoon oxytocine produceren in verhouding tot de mate waarin vertrouwen wordt getoond. Vertaald naar de werkvloer: een medewerker die vertrouwen krijgt van zijn leidinggevende, maakt oxytocine aan, zal zich onderdeel voelen van het team en zich meer inzetten voor de leidinggevende en voor het team. Hoe meer vertrouwen wordt getoond, hoe hoger de inzet voor de leidinggevende, het team en het bedrijf.

Dr. Love, zoals Zak door zijn medewerkers wordt genoemd, raadt acht knuffels per dag aan. Ze zijn gratis en zorgen voor een snelle piek van oxytocine-afgifte in het bloed. “You’ll be happier, and it will make the world a better place.”

Om welk gedrag gaat het?

We hebben, in samenwerking met Zak, acht gedragingen van leidinggevenden gedestilleerd die zorgen voor oxytocine in het bloed van medewerkers, en dus voor betere prestaties. Op een rij:

  • erkenning geven voor inspanningen
  • helder zijn over verwachtingen
  • verantwoordelijkheid geven
  • autonomie en zelfmanagement stimuleren
  • delen van ideeën, kennis en informatie
  • begrip tonen
  • investeren in talentontwikkeling
  • kwetsbaar durven zijn, fouten durven toegeven

Wij hebben bij ons bedrijf ooit lootjes getrokken. Alle namen op briefjes in een vaas. Degene die je eruit trok werd het jaar erop ‘je nieuwe favoriete collega’. Gewoon wat extra aandacht geven. Ik had de boekhouder getrokken. Regelmatig ging ik langs om te vragen hoe zijn weekend was, of hij nog op Texel was geweest, hoe het met zijn vrouw ging. Het was een manier om aandacht geven voor elkaar te verankeren in onze bedrijfscultuur.

Oxytocine is onzichtbaar. Maar de resultaten van oxytocine bij medewerkers zijn voor het bedrijf zeer zichtbaar. De leidinggevende die stuurt op oxytocine kan een gouden team creëren.

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

[…] Medewerkers beter laten presteren? Knuffel ze acht keer per dag. Een flinke dosis oxytocine op de werkvloer komt je bedrijf ten goede Michiel Castelijns […]

geloof hier wel in, met een GROTE MAAR….. het moet wel gemeend zijn. je voelt toch wel of het echt is.

x
x