Opleiding: Encryptie & PKI Practitioner
U wilt zich gaan verdiepen in encryptie en public key infrastructure (PKI).
In de IT wereld worden encryptie, digitale handtekeningen en certificaten veel gebruikt om vertrouwelijkheid en authenticiteit te waarborgen. Deze cursus behandelt de fundamentele technieken van cryptografie en de praktische toepassingen ervan.
In deze driedaagse cursus wordt op een begrijpelijke manier uitgelegd wat cryptografie is, zonder te diep in te gaan op de technische en wiskundige aspecten ervan. De nadruk ligt op de praktische toepassingen, waarbij besproken wordt in welke situaties en omstandigheden de verschillende technieken het best kunnen worden ingezet. Door middel van verschillende oefeningen krijgt u direct gevoel voor de praktische aspecten van cryptografie.
De focus ligt met name op de technische en organisatorische aspecten van een Public Key Infrastructure (PKI). Hierbij wordt aandacht besteed aan verschillende rollen, zoals CA en RA en aan belangrijke aandachtspunten voor hun processen. Daarnaast wordt uitgebreid ingegaan op de technische werking van certificaten en het gebruik daarvan in TLS.
Na afronding van deze cursus bent u in staat om op een constructieve manier te overleggen met security specialisten en deskundig advies te geven over beleids- en implementatiekeuzes met betrekking tot cryptografie.
De cursus bestaat uit 3 lesdagen, met meestal een week tussentijd. De lestijden zijn van 9.00u tot ongeveer 16.30u. Een lunch is inbegrepen indien u de cursus klassikaal volgt en bestaat uit een buffet met o.a. verse broodjes. Heeft u allergieën of dieetwensen? Gelieve dit tijdig door te geven.
De locatie is: De Bleek 11, 3447 GV Woerden, Nederland.
Wij zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto en je kunt gratis parkeren achter het pand.
Module 1 – De waarde van cryptografie
* Cryptografische bouwblokken, sleutels en algoritmes
Module 2 – Vertrouwelijkheid tijdens opslag en transport
* Symmetrische, asymmetrisch en hybride encryptie
* Hashing
* Toepassingen zoals TLS (SSL), SSH en IPSec
Module 3 – Authenticatie, digitale handtekeningen en PKI
* Data-authenticatie
* Digitale handtekeningen
* Public Key Infrastructures (technisch): X.509-certificaten, inclusief CRL en CSR
Module 4 – Sleutel- en certificaatbeheer
* Sleutelbeheer
* Public Key Infrastructures (organisatorisch): certificaatbeheer
* Soorten certificaten zoals DV/OV/EV, eIDAS, PKIoverheid en PSD2
Module 5 – Een protocol in de praktijk: TLS
* TLS-protocol en versies
* Cipher suites (algoritmes) en andere parameters
* Praktijkaspecten van TLS
Module 6 – Beleid, architectuur en implementatie
* Beleid met betrekking tot cryptografie, certificaten en sleutelbeheer volgens o.a. ISO 27002, NEN 7510 en de BIO
* Architectuurkeuzes
* Aandachtspunten bij implementatie, waaronder applicatie-ontwikkeling en inkoop
Module 7 – Geavanceerde, recente en toekomstige onderwerpen
* Keuze onderwerpen, waaronder Zero Knowledge Proofs, Cloud en IoT
* Ontwikkelingen op het gebied van TLS en de kwantumcomputer
* Voorbereid zijn op de cryptografische toekomst
Bij de Security Academy geloven we in de kracht van praktijkkennis en praktijkervaring. Daarom krijgt u les van (zeer) ervaren praktijkdocenten die dagelijks werkzaam zijn in het vakgebied waarin zij lesgeven. Zij hebben niet alleen veel praktijkervaring, maar zijn ook didactisch onderlegd en worden regelmatig bijgeschoold. Op die manier kunnen zij hun kennis en ervaring goed op u overbrengen.
We bieden al onze cursussen op flexibele wijze aan. U kunt zelf kiezen of u de cursus klassikaal, online of in een mix van beide wilt volgen. En mocht u later toch van gedachten veranderen, dan kunt u zonder extra kosten uw voorkeur wijzigen of zelfs kiezen voor een combinatie van online en klassikale lessen. Dus als u de cursus online heeft gevolgd en later alsnog de klassikale variant wilt doen, dan is dat geen enkel probleem.
Wist u dat het ook mogelijk is om de cursus incompany te volgen? Dit kan al interessant zijn vanaf 4 cursisten. Bekijk onze incompany pagina voor meer informatie.
* U doet kennis op van de basistechnieken van cryptografie en de praktische inzetbaarheid ervan
* U begrijpt in welke situaties en onder welke omstandigheden diverse cryptografietechnieken gebruikt kunnen worden
* U verkrijgt praktisch inzicht door middel van diverse oefeningen
* U begrijpt de technische en organisatorische aspecten van een Public Key Infrastructure (PKI), inclusief de verschillende rollen en aandachtspunten voor hun processen
* U doet kennis op van de technische werking van certificaten en het gebruik ervan in TLS
* U kunt mee praten met security specialisten en kunt afgewogen advies uitbrengen over beleids- en implementatiekeuzes met betrekking tot cryptografie
Voor de mogelijke vervolgstappen kan je terecht op onze [website](http://www.securityacademy.nl) of je kan telefonisch contact met ons opnemen.
De cursus Encryptie en PKI Practitioner is gericht op professionals die in hun werk te maken krijgen met cryptografie of digitale certificaten, zoals:
* Systeem-, netwerk-, of certificaatbeheerders
* Applicatie-ontwikkelaars
* Security consultants/officers/architects
* Managers of projectleiders van een cryptografie-team.
Er is geen bijzondere voorkennis vereist voor deze cursus, maar enige basiskennis van IT security wordt aanbevolen. Als u hier nog niet over beschikt, wordt het aanbevolen om eerst de cursus IT-Security Foundation te volgen. Het niveau van deze cursus is mbo/hbo.
