Opleiding: AI in de praktijk: de juridische aspecten
- Wat is AI en hoe werkt het?
- Het verschil tussen open source modellen vs. commerciële modellen, white box AI en Black Box AI, Supervised vs. unsupervised en de impact daarvan uit het oogpunt van compliance
- Use cases om te leren welke mogelijkheden er zijn om AI succesvol toe te passen als persoon en binnen organisaties;
- Het spanningsveld tussen AI, Privacy en IE
- Inzicht in de opzet en inhoud van de AI-verordening
- Praktijkcasus “Responsible AI”
Inhoud
De recente ontwikkelingen op het gebied van AI hebben de wereld opgeschud. Buiten Europa zijn er weinig plekken waar reeds uitgebreide wetgeving is ontwikkeld om AI te reguleren. In Europa kennen we sinds augustus 2024 de AI Act die in fases van kracht zal worden. Over de reikwijdte bestaat echter nog veel onduidelijkheid.
AI kent, naast veel mogelijkheden, ook risico’s op het gebied van intellectueel eigendom, privacy, vertrouwelijkheid en misleidende resultaten. Hoe kan op een verantwoorde manier en compliant van AI en LLM’s gebruik gemaakt worden zodat deze een hulpmiddel worden om beter en effectiever te werken?
Na deze cursus:
Weet je wat onder de definitie van AI valt en hoe AI werkt Weet je wat LLM’s zijn en hoe deze werken; Leer je het verschil tussen open source modellen vs. commerciële modellen, white box AI en Black Box AI, Supervised vs. unsupervised en de impact daarvan uit het oogpunt van compliance Leer je aan de hand van use cases welke mogelijkheden er zijn om AI succesvol toe te passen als persoon en binnen organisaties; Krijg je inzicht in het spanningsveld tussen AI en Privacy Krijg je inzicht in het spanningsveld tussen AI en IE Weet je hoe je hallucinaties, desinformatie en bias voorkomt Heb je inzicht verkregen in de opzet en inhoud van de AI-verordening:
- Hoe zit de AI Act in elkaar?
- Welke rollen zijn er onder de AI Act?
- Welke verplichtingen zijn er voor aanbieders, gebruiksverantwoordelijken en andere partijen
- Wanneer is sprake van hoog risico AI? Wat zijn daar de gevolgen van, hoe kunnen hoog risico AI systemen rechtmatig worden gebruikt? Hoe verhoudt de AI Act zich tot andere regelgeving zoals de AVG? Hoe zit het met toezicht, handhaving en aansprakelijkheid? Vanaf wanneer zijn de regels van toepassing?
Krijg je inzicht hoe de AI-Verordening moet worden geïmplementeerd Heb je ervaring opgedaan aan de hand van een voorbeeldcasus “Responsible AI”, waarbij groepsgewijs een oplossing bedacht wordt die voldoet aan eisen van Responsible AI. Heb je kennis opgedaan over effectieve prompting: hoe stel je de juiste vragen / geef je de meest effectieve opdrachten aan AI-tools?
Doelgroep:
De cursus is bestemd voor bedrijfsjuristen, beleidsambtenaren, FG’ers, Privacy Officers en privacyadviseurs bij bedrijven en overheden die te maken hebben met AI. Ook is de cursus interessant voor CISOs, managers en bestuurders die zich willen verdiepen in AI.
Programma
09.00
Inloop en Ontvangst
09.30
Deel I
12:30 – 13:30
Lunchpauze
13.30-17.00
Deel II
Materiaal
- Digitale hand-outs en eventueel aanvullend digitaal materiaal
- Toegang tot de gehele digitale kennisbank PONT | Data & Privacy tot een maand na de cursus
Hiermee krijgt u toegang tot het dossier met alle relevante achtergrondinformatie rondom uw cursus. Zo kunt u voor, tijdens en na de cursus continu leren over dit onderwerp.
Verder krijgt u met PONT | Data & Privacy gratis toegang tot dossiers,digitale boeken van Berghauser Pont Publishing, waaronder commentaar en naslag, en het gehele jurisprudentie archief.
