Opleiding: Viewpoints voor facilitatie
Zet de 6 viewpoints in om de interactie en dynamiek van je groep of team te optimaliseren
In deze eendaagse workshop maak je kennis met de werkwijze Viewpoints voor trainers en facilitators. Senior trainer Francis Laleman maakte naam met niet-conventionele facilitatietechnieken. Viewpoints is een praktische methode voor facilitatie van groepswerk, gebaseerd op multimedia, ruimte, psychologie en kunst. Dit is een transformerende en spraakmakende workshop waarin Francis Laleman je meeneemt in een fascinerende, multidisciplinaire wereld van technieken die je facilitatiemethode voor altijd zal veranderen.
Viewpoints voor trainers en facilitators
Viewpoints is oorspronkelijk een op ruimte en beweging gebaseerde pedagogie en artistieke praktijk, voorgesteld door de legendarische Amerikaanse kunstenares en pedagoge Mary Overlie (1946-2020). Overlie was geïnspireerd door het werk van de modernistische schilders Gennie en Robert DeWeese en vertoefde oa in het gezelschap van Michel Foucault, filosoof Robert Pirsig en componisten John Cage en Philip Glass. Later reisde ze naar California om er meditatie, mindfulness en bewegingstheater te studeren.
Dit alles leidde in 1978 tot de School for Movement Research and Construction waar Viewpoints - een door schilderkunst, meditatie en fluxus geïnspireerde bewegingstaal - het leven zag.
Viewpoints was Overlies levenswerk: een grammatica voor de analyse en exploratie van ruimtelijke verhoudingen, fysische vormgeving, tijd, emotie, bewegingsmechanica en lichaamstaal. Een syntax voor facilitators, trainers, sociaal-pedagogen, dansers, acteurs en iedereen die met groepen werkt.
In deze eendaagse inleiding exploreren we Viewpoints voor trainers en facilitators.
HRD Academy senior trainer Francis Laleman maakte naam met niet-conventionele facilitatietechnieken. Hij is actief in Azië en in Europa. Voor deze basisworkshop werkt hij met Viewpoints modellen van Mary Overlie zelf, aangevuld met werk van het Nine Years Chinese Theatre in Singapore, de Nieuw-Zeelandse pedagoge Alison East en de Indiase sociaal-pedagoog Astad Deboo (1947-2020).
Doelgroep
Viewpoints is voor pedagogen, facilitators, trainers, coaches, therapeuten en iedereen die met groepen werkt. Er is geen voorkennis noch speciale lichamelijke geschiktheid vereist ;-).
Waarom moet je deze workshop voor trainers en facilitators volgen?
Viewpoints is een unieke en empirisch geattesteerde pedagogie om groepswerk te stroomlijnen. Dansen en acteren met Viewpoints legt de basis voor hoogstaande collectieve prestaties. Faciliteren met Viewpoints helpt je om de groep waarmee je werkt een eigen collectieve identiteit te geven, een fundament voor high-performance, zowel in het leerproces als op de werkvloer.
Wat leer je in deze training?
In Viewpoints voor facilitatie leer je hoe het facilitatiewerk en de interactie binnen en met groepen onvermijdelijk wordt beïnvloed door zes factoren ('viewpoints') en hoe je deze factoren actief en procatief kan inzetten om de interactie en dynamiek van je groep of team te optimaliseren.
Een goede beheersing van Viewpoints draagt bij aan samenwerking, coördinatie en creativiteit. Viewpoints is daarmee één van de hoekstenen van 'high performing teams'.
In deze workshop leer je zelf met Viewpoints omgaan en hoe je via facilitatie Viewpoints kan inzetten in je werk. Faciliteren met groepen rust op ten minste zes viewpoints:
- S (Space – Ruimte)
- S (Shape – Vorm)
- T (Time – Tijd)
- E (Emotion – Gevoel)
- M (Movement – Beweging)
- S (Story – Verhaal)
Na een verkennende ronde leren we samen (van, met, onder elkaar) hoe we Viewpoints in onze professionele praktijk impactvol kunnen gebruiken.
Deze workshop heeft een focus op facilitatiewerk, maar we staan open voor uitwisseling met andere toepassingsvelden (pedagogie, onderwijs, social werk, leidinggeven).
Programma
- Introductie
Kennismaking, inspiratie, opwarming.
- Viewpoints
- S (Space): Fysische ruimte: de trainingslocatie, de kamer, de aankleding, de muren, ramen, deuren, kijklijnen. Opstellingen. Mentale ruimte: het hart, het denken, het voelen. Plaats maken voor jezelf. Plaats maken voor anderen. Plaats maken voor responsiviteit en dienstbaarheid.
- S (Shape): Fysische vorm: geometrie, topologie, semantiek, tekens, symbolen, lichamen. Mentale vorm: vorm geven aan wat je voelt, vorm geven aan wat je raakt.
- T (Time): Tijd: duur, duurzaamheid, lengte, patronne, ritme, interpunctie, impulsen, herhaling, legato, pizzicato, da capo. Mentale tijd: vroeger, herinnering, verleden, vandaag, nu, toekomst, later. Ervoor, erna. Anticipatie, terugblik.
- E (Emotion): Emotie en gevoel: de negen 'rasas'. Aanwezigheid, boosheid, plezier, bedachtzaamheid, empathie, vervreemding, angst, houden-van, mededogen, gelijkgezindheid.
- M (Movement): Beweging: stappen, lopen, vallen, opstaan, botsen, raken, draaien, springen, vliegen, ademen, zuchten, blazen.
- S (Story): Verhaal: logica, progressive, memorie, projectie, conclusive, allusive, waarheid, leugen, associatie, constructie, deconstructie.
- Verankering
Toepassing, impact, samen kijken, samen leren, collectief, coöperatie, groep.
