Opleiding: Deep Democracy Level 1
De fundamenten van inclusieve besluitvorming en conflictresolutie
In de opleiding 'Deep Democracy Level 1' maak je kennis met de basisgedachten en enkele krachtige werkvormen voor besluitvorming en conflict resolutie van de Lewis methode van Deep Democracy. We maken gebruik van alle informatie die van invloed is op de besluitvorming in groepen, zoals: emoties, gedachten, fysieke symptomen en archetypes. Je oefent zelf met het faciliteren van werkvormen als de check in, gesprek op voeten en de 4 stappen van besluitvorming. Je verdiept jouw metaskills als facilitator om complexe groepsdynamiek te begeleiden, doordat jij je meer bewust wordt van de rollen die je in een groep inneemt. Na de opleiding ontvang je het internationaal Lewis certificaat voor Deep Democracy.
Deep Democracy Level 1
Deep Democracy (The Lewis Method) werd in de jaren '90 ontwikkeld door de Zuid-Afrikaanse psychologen Myrna en Greg Lewis. De methode is gebaseerd op de procesgeoriënteerde psychologie van Arnold Mindell en biedt een krachtig instrument om groepsdynamieken te begrijpen en besluitvorming te verbeteren. In plaats van enkel te vertrouwen op de meerderheidsstem, richt Deep Democracy zich op het actief betrekken van minderheidsstemmen. Dit zorgt voor inclusieve, gedragen beslissingen en helpt sluimerende conflicten te voorkomen.
De methode maakt onderliggende spanningen, emoties en onuitgesproken standpunten bespreekbaar. Door aandacht te geven aan zowel rationele - als emotionele aspecten binnen een groep, ontstaat er meer betrokkenheid, vertrouwen en eigenaarschap. Deep Democracy wordt toegepast in uiteenlopende contexten zoals teamontwikkeling, organisatieverandering en conflicthantering en is bijzonder waardevol in situaties waarin diverse perspectieven een rol spelen.
Een essentieel uitgangspunt is dat alle stemmen – zowel uitgesproken als verborgen – erkend en benut worden. Dit leidt niet alleen tot betere samenwerking maar ook tot een diepere verbinding binnen teams en organisaties. Door het creëren van een open dialoog en het respecteren van verschillen, ontstaat ruimte voor duurzame en gedragen oplossingen.
In een wereld waarin complexe besluitvorming en groepsdynamiek steeds belangrijker worden, biedt Deep Democracy een krachtige methode om alle stemmen te horen en inclusieve besluiten te nemen. Deze aanpak helpt organisaties en teams om onderliggende spanningen bespreekbaar te maken en tot gedragen oplossingen te komen. Door te werken met de Lewis-methode leer je als facilitator hoe je verschillen kunt omarmen en conflicten kunt benutten als groeikansen voor de groep.
Door het toepassen van Deep Democracy werkvormen zorg je ervoor dat iedereen in de groep zich gehoord en gezien voelt. Dit verhoogt de acceptatie en betrokkenheid, bevordert samenwerking en draagt bij aan duurzame verandering binnen teams en organisaties.
Doelgroep
- Directeuren, leidinggevenden, teammanagers, consultants, coaches, teamcoaches, HR professionals, docenten, trainers, procesbegeleiders.
- Voor mensen die groepen of teams helpen om moedige gesprekken te voeren en de onderstroom bespreekbaar willen maken.
Wat leer je in deze opleiding Deep Democracy Level 1?
- Je krijgt diep inzicht in groepsdynamieken.
- Je leert de sabotagelijn, weerstand en groepsrollen herkennen.
- Je oefent met tools om stille, minderheids- en tegensprekende stemmen in een groep zichtbaar te maken en ruimte te geven.
- Je leert technieken om spannende gesprekken te voeren, weerstand te herkennen en er constructief mee omgaan.
- Je ervaart de transformerende kracht van conflict en ontdekt hoe je dit binnen groepen kan begeleiden.
- Je leert alle stemmen in een groep erkennen, beluisteren, valideren en includeren voor een open groepsproces.
- Je past praktische werkvormen toe, zoals: Check-in & Check-uit, de ijsbergmetafoor, de roltheorie, Gesprek op voeten en omgaan met vastlopende groepen.
- Je ontwikkelt vaardigheden om inclusieve en effectieve besluitvorming te begeleiden, inclusief het voeren van 'het niet-gevoerde gesprek' (stap 5).
Programma
- Check-in & check-uit: effectieve technieken om een bijeenkomst te starten en af te sluiten, waarbij aandacht wordt besteed aan de sfeer en betrokkenheid van de groep.
- De ijsbergmetafoor: ontdek wat er onder de oppervlakte speelt en hoe onuitgesproken gevoelens en overtuigingen besluitvorming beïnvloeden.
- Vissen en haaien: inzicht in groepsdynamiek door de rollen die mensen onbewust innemen: vissen als neutrale participanten en haaien als beïnvloeders of saboteurs.
- Autocratische besluitvorming: herkennen van situaties waarin een beslissing eenzijdig wordt genomen en de gevolgen hiervan.
- Sabotagegedrag: hoe weerstand en ondermijning zich manifesteren binnen groepen en hoe je hier constructief mee omgaat.
- Roltheorie: begrijpen hoe groepsdynamieken functioneren door de groep te zien als een energieveld waarin rollen voortdurend veranderen.
- De 4 stappen van de Lewis-methode: een gestructureerde aanpak voor besluitvorming waarbij alle perspectieven worden meegenomen.
- Gesprek op Voeten: een actieve en participatieve werkvorm waarbij deelnemers letterlijk positie innemen om hun standpunten te verduidelijken.
- Omgaan met weerstand
- Edge-gedrag: hoe groepen reageren wanneer ze op de grens van verandering staan.
- Rondcirkelen: technieken om vastgelopen gesprekken los te maken en opnieuw in beweging te krijgen.
- Weerbericht: een methode om de groepsdynamiek in kaart te brengen en spanning bespreekbaar te maken.
- Meta-skills: de impact van je eigen houding, neutraliteit en compassie op het faciliteren van groepsprocessen.
- Introductie Stap 5: het niet-gevoerde gesprek, een diepgaand gesprek dat bijdraagt aan inzicht en verbinding (volledige training in Level 2).
Impact op je werk
- Als begeleider, teamcoach of facilitator zul je merken dat het toepassen van deep democracy werkvormen ervoor zorgt dat iedereen in de groep zich gehoord en gezien voelt. Dit vergroot de acceptatie en betrokkenheid van alle groepsleden.
- In een inclusieve werkomgeving worden beslissingen collectief gedragen, wat zorgt voor soepelere verandering en sterkere samenwerking binnen teams. Daarnaast leer je op een constructieve manier met conflicten om te gaan.
- Door te werken aan je eigen houding en vaardigheden vergroot je niet alleen je effectiviteit, maar krijg je ook meer inzicht in je eigen invloed op groepsprocessen.
Didactische aanpak
- Deze training biedt een combinatie van theorie en praktijk. Je oefent actief met werkvormen en ontvangt persoonlijke feedback.
- Daarnaast zorgen reflectie en ervaringsgerichte oefeningen voor een diepgaand leerproces.
- We doen geen rollenspelen, we werken met wat er op dat moment echt aanwezig is in de groep.
- Het maximum aantal deelnemers is 12.
Leermateriaal
Je ontvangt een uitgebreide syllabus met heldere uitleg over de theorie, praktijkvoorbeelden en concrete oefeningen waarmee je zelfstandig aan de slag kunt. Daarnaast krijg je toegang tot ondersteunende materialen zoals hand-outs en visuele hulpmiddelen die je helpen om het geleerde effectief te integreren in je dagelijkse praktijk.
Opleidingen Deep Democracy bij HRD Academy
- Deep Democracy Level 1: geen vooropleiding vereist
- Deep Democracy Level 2:vooropleiding: level 1
- Deep Democracy Level 3:voorlopleiding: level 1 en level 2
- Deep Democracy voor leiders: geen vooropleiding vereist
Certificaat van Lewis Deep Democracy international
Je ontvangt een Lewis-certificaat waarmee je wereldwijd toegang hebt tot de vervolglevels van Deep Democracy.
Erkend door ICF voor Continuing Coach Education
De opleiding 'Deep Democracy Level 1' is voor bijscholingsuren goedgekeurd door ICF (International Coaching Federation) als CCE (Continuing Coach Education). Dat wil zeggen dat deze training voldoet aan de hoge internationale kwaliteitsnormen van ICF. CCE programma's worden door ICF beschouwd als voortgezette vorming (nadat je een basisopleiding coaching volgde) voor wie zich verder wil verdiepen in het coachvak.
Deelname aan deze opleiding geeft recht op 13 Continuing Coach Education Units (10 CC en 3 RD). Na het beëindigen van de opleiding, ontvang je dus een certificaat dat kan dienen als bewijs van bijscholing met vermelding van deze CCEU's, waardoor je je ICF certificaat kan verlengen.
