Channels

Bijna 30 procent van de werkgevers verwacht dat Polen, Tsjechen en arbeidskrachten uit andere lagelonenlanden de komende zes jaar Nederlandse werknemers in hun eigen bedrijven verdringen. Binnen industriële ondernemingen ligt dit percentage op 43 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging. (BZW). De BZW heeft voor het onderzoek 3000 Brabantse en Zeeuwse werkgevers ondervraagd.

Goedkopere arbeidskrachten
Van de industriële werkgevers verwacht 70 procent in 2010 mensen uit lagelonenlanden in dienst te hebben. Momenteel is dat nog ruim een kwart. In het totale Brabants en Zeeuwse bedrijfsleven denkt gemiddeld 42 procent over zes jaar goedkopere arbeidskrachten uit het buitenland op de loonlijst te hebben staan. Nu is dat percentage nog 14.

Activiteiten verplaatsen
Bovendien geeft 40 procent van de industriële ondernemers aan, de komende jaren activiteiten over te plaatsen naar landen waar tegen een lager tarief kan worden geproduceerd. Volgens BZW is de politiek nog onvoldoende doordrongen van de ernst van de situatie en moeten “de bakens flink worden verzet”. Van de ondervraagde ondernemers is 86 procent van mening dat de huidige regering geen beleid voert om de marktindustrie in Nederland te behouden.

Lees ook:

Een gezond leerklimaat voor gezonde professionals

Te duur
Bovendien noemt 88 procent van de werkgevers de Nederlandse werknemer te duur. Zo klaagt 82 procent over de hoeveelheid verlof en zegt 98 procent dat zieke arbeidskrachten veel geld kosten. Verder vindt 91 procent dat het in Nederland lastig is om medewerkers te ontslaan en zouden regels over arbeidsomstandigheden volgens 86 procent te streng zijn ten opzichte van de andere Europese landen.

(bron: Managersonline.nl)

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x