Voor niks: Onafhankelijke management consultant!

Columns

Welke management consultant kan zich eigenlijk onafhankelijk noemen? Wel eens nagedacht wie deze professional betaalt voor zijn advieswerk? Hoe vaak is het niet dat een consultant wordt ingehuurd om te oordelen over de kwaliteit van deze of gene manager of een directie. Opdrachtgever is bijvoorbeeld de RvC, de bank, of het bestuur. Maar zo’n opdracht is veelal ingegeven door vermoedens of twijfels. Niet zelden belandt de consultant in een slangenkuil, waarin zijn onafhankelijkheid twijfelachtig wordt. Welke consultant durft het aan om zijn eigen opdrachtgever erop aan te spreken als blijkt dat deze zelf onderdeel of zelfs de bron van sores is?

Decennialang was ik management consultant en keurig lid van de Orde van Organisatie Adviseurs, die onder andere met een doorwrochte code een ethisch verantwoorde uitoefening van het vak beijvert. Maar het vraagstuk van de onafhankelijkheid vond nooit een echt antwoord. Ook een consultant kan immers niet van de wind leven, dus zijn werk is per definitie afhankelijk van zijn opdrachtgever. Onder management consultants wordt daarom de term ‘onafhankelijk’ niet meer gebezigd. We zien de term hooguit bij financiële dienstverleners, nu zij niet langer op provisiebasis mogen werken en deze handicap als een USP proberen te verkopen. Maar hun onafhankelijkheid is ver te zoeken, zolang er facturen uitgaan, en dat gaan ze.

Wat resteert is een schijnbaar onmogelijke oplossing: wie onafhankelijk wil adviseren laat zich daarvoor niet betalen. Kan dat? Natuurlijk, het gebeurt al op grote schaal. Als u een vriend van goede raad voorziet tijdens een balletje golf of een etentje, verwacht deze daar bepaald geen factuur voor, hooguit ooit een tegendienst. Het wordt pas een echte uitdaging als consultancy de hoofdbron van bestaan moet zijn.

Dat moet het dus niet zijn. Een onafhankelijke management consultant moet zorgen dat zijn bestaan op andere wijze is ingevuld. En als dat noopt tot zuinigheid, dan is het niet raar dat deze bespaart op dure Armani pakken en luxe voitures. Kortom: een onafhankelijke consultant factureert niet voor zijn advieswerk, hij is gratis!
Kan zo’n echte onafhankelijke adviseur wel goed zijn, immers ‘goede raad is duur’?

Voor de gedachtenvorming hieronder een rijtje kwaliteiten, de 10 M’s en de 10 V’s van wat een onafhankelijke adviseur wel en niet kan.

De 10 M’s en V’s

De onafhankelijke management consultant kan:
1. Meer luisteren dan spreken
2. Meer vragen dan antwoorden
3. Meer weten dan zijn klant denkt
4. Meer denken dan zijn klant weet
5. Met spiegels werken
6. Met metaforen werken
7. Met alternatieven komen
8. Met tegenstanders onderhandelen
9. Meer agenda’s ontdekken
10. Meteen op wens vertrekken.

De onafhankelijke management consultant kan niet:
1. Voor geld worden gekocht
2. Voor kansloze opdrachten gaan
3. Voor karretjes worden gespannen
4. Voor gek worden verklaard
5. Voordoen hoe het moet
6. Voor de vijand werken
7. Van alles alles weten
8. Voor de uitvoering zorgen
9. Van zijn vrijheid afzien
10. Van eigenbelang worden beticht.

Kent u zo’n onafhankelijke adviseur? Ik verneem het graag. En als ik niets verneem zal ik met groot plezier de eerste zijn, promise!

SCHRIJF MEE

Schrijf 3 columns of artikelen (binnen een jaar) en ontvang een gratis pro-abonnement twv €200,--

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren.

Deel uw kennis en ervaring

Vivienne van Leuken
M8.... Met tegenstanders onderhandelen? Tegenstanders van wat? Daar gaat je onafhankelijkheid al ;-)

V4... Voor gek worden verklaard? Natuurlijk kan dat wel! Alhoewel dat meer zegt over degene die de verklaring aflegt.
Erik van Dijk
Goed blog, heel herkenbaar...

Zelf al vaak gezien dat coaches, begeleiders worden. Consultants tegen hun principes en overtuigingen ingaan... In omgevingen waar leiders overtuigd zijn van hun kunnen..
En het eigenlijke probleem het management is, maar dit dus niet ter tafel komt.

Ik ken er zelf 2 die authentiek zijn en blijven, dit komt met name door hun financiele onafhankelijkheid...

Gr,

Erik (SKWshop).
Frank Dotman
Lid sinds 2019
Ik snap het niet. Als je iets levert dat waardevol is, waarom zou je je daarvoor dan niet ongeveer conform de waarde ervan voor laten betalen? Waarde hoeft helemaal niet onafhankelijk van betaling te zijn ...
Het zou zelfs heel raar zijn om iets waardevols voor niks te leveren ... ik krijg toch ook geen gratis bier van Heineken ... of een gratis auto van Volkswagen ... of een gratis IPhone van Apple?
Dat verwacht toch ook geen enkele professionele klant ... gratis consultants ... ik kom ze wel tegen (Bijna gratis dan) maar meestal is het niet veel soeps geweest wat ze gedaan hebben.
Echte consultancy ethiek bestaat slechts daar waar het belangenconflict WEL aanwezig is en de consultant gewoon zijn rug recht houdt en de afhankelijkheid strak onder controle heeft.
Voor waardevolle consultants die zich gewoon durven baseren op feiten dus bestaat dit probleem niet.
Hans Doorenspleet
Onafhankelijkheid kent twee belangrijke dimensies:
- onafhankelijkheid in schijn
- onafhankelijkheid in wezen

Waar je column zich vooral mee bezig houdt is de onafhankelijkheid in schijn. De schijn die zo mooi verwoord wordt met'wiens brood men eet, wiens woord men spreekt'. Als je je laat betalen heb je dus de schijn al een beetje tegen. Als je je niet laat betalen, is er bijna per definitie iets verdachts aan de hand, in ieder geval in schijn. Dus je niet laten betalen helpt daar niet voor.

In wezen onafhankelijk zijn, je rug recht houden, daar gaat het om. Dat wordt bepaald door je eigen integriteit.
Eddy Scheffer
Auteur
Dank voor jullie reacties, heel herkenbaar is vooral de idee-fix dat alles van waarde een prijskaartje mag of moet hebben. Ofwel: als iets gratis is kan het niet veel soeps zijn. De genoemde voorbeelden over Heineken, VW en Apple vallen in dezelfde categorie als het aloude Russische spreekwoord: Alleen de kaas in de muizenval is gratis!

Toch heb ik voor deze gemakkelijke reageerders een paar vragen:
- kun je erg genieten van een mooie zonsondergang?
- heb je enkele echte, hechte vrienden?
- heb je samen met je partner wel eens een kind op de wereld gezet?
- snuif je weleens de frisse lucht op aan zee?
- heb je op het sterfbed van een ouder mooi afscheid kunnen nemen?

Ik kan dit lijstje nog wel een kilometertje aanvullen, maar mijn punt mag duidelijk zijn: Juist de dingen die er in dit leven echt toe doen zijn gratis.

Dus doe vooral je best om het tegendeel te bewijzen en ga lekker zuurstof verkopen of ondergaande zon. Iets dichterbij misschien: een dating site 'Rent a Friend'.
Veel succes met de vercommercialisering van alles dat waardevol is.
En mocht het moeizaam blijken: je weet nu waar je gratis advies kunt krijgen!

Meer over Organisatieadvies en consultancy