Channels

U vraagt zich misschien af hoe de finance & control processen van uw bedrijf er voorstaan ten opzichte van andere organisaties. Aan de hand van deze on-line benchmarktool kunt u een inzicht krijgen over uw performance op het gebied van bijvoorbeeld kosten en productiviteit. Interessant voor controllers of financieel managers, maar ook voor andere beslissers en adviseurs die wel willen weten hoe de finance & control organisatie er voor staat.

Het gegevensbestand bestaat uit 26 Nederlandse handels- en productiebedrijven, deels zelfstandig en deels onderdeel van grotere concerns. Deze bedrijven hebben deelgenomen aan het FIND! The Best 2000 benchmarkonderzoek, dat eind 2000 is afgerond. Net als in 1998 uitgevoerd door Cap Gemini Ernst & Young en de Vrije Universiteit van Amsterdam. En om een goede invulling te geven aan het beoogde inzicht zijn ook de resultaten van 1998 in dit artikel gebruikt. Dit keer zijn andere vragen opgenomen dan in de benchmarktool die eerder in [email protected]@gement is gepubliceerd (zie online benchmarken), en is bijvoorbeeld ingegaan op de toepassing van e-Commerce en Value Based Management.

Het FIND! The Best benchmarkonderzoek is gericht op de finance & control processen, die verbonden zijn verbonden met de belangrijkste primaire processen van de waardeketen. In de volgende figuur zijn de onderzochte F&C processen en de relatie met de waardeketen samengevat.

Lees ook:

Versterk uw merk op de arbeidsmarkt met uw medewerkers

Dit artikel biedt de mogelijkheid om een aantal vragen te beantwoorden, en direct terugkoppeling te krijgen over uw prestatie ten opzichte van andere bedrijven.

Twee interessante bevindingen

ArrayTwee bevindingen wordt alvast hieronder getoond. Hiervoor hoeven geen vragen beantwoord te worden.

I. Verhouding transactieverwerking ten opzichte van beslissingsondersteuning

Een aspect dat uit het onderzoek is gekomen is de tijd die besteed wordt aan de administratie, versus aan planning en control activiteiten. In de grafiek hieronder is de procentuele verhouding tussen de kosten van transactieverwerkende, administratieve processen ten opzichte van de kosten van beslissingsondersteunende processen weergegeven. En hoewel de bedrijven in de twee onderzoekspopulaties (1998 en 2000) niet geheel dezelfde zijn, en het een vergelijking betreft waar twee jaren tussen zitten, kan er gesteld worden dat er een tendens waar te nemen lijkt te zijn dat het aandeel ‘decision support’ binnen organisaties groter wordt. Zouden ERP pakketten en post-HBO/academische controllersopleidingen dan toch hun vruchten af gaan werpen?

Array

II. Finance & Control kosten

  • De personeelskosten specifiek van Finance & Control processen als percentage van de omzet varieren van 0,8% voor de populatie 2000 in de Food branche tot 2,1% in de Capital Good branche voor de deelnemende bedrijven
  • De Informatie, Communicatie en Technologie (ICT) kosten van Finance & Control processen als percentage van de omzet varieert van 0,8% voor de populatie 2000 in de Oil, Gas & Chemicals branche tot 2,2% in de Natural product branche voor de deelnemende bedrijven

ArrayDe benchmarktool

In deze on line benchmarktool kunt u uw finance & control processen vergelijken met de scores van andere ondernemingen. U start de benchmark eenvoudig door op “Start Benchmark” te klikken. U kunt steeds zelf bepalen wat u wilt benchmarken, maar u kunt ook in de aangegeven volgorde de vragen beantwoorden.

Uw gegevens worden niet opgeslagen, en daarmee ook niet opgenomen in ons finance & control gegevensbestand. Uw gegevens worden derhalve vertrouwelijk behandeld.

De vragen en antwoorden beslaan een deel van de vragen en antwoorden in het standaard FIND! The Best benchmarkonderzoek.

Bedragen voor het gemak nog even in guldens, personen in FTE (Full Time Equivalent) of delen van FTE. In geval van delen FTE als decimaal teken een punt (.) gebruiken en geen komma (,). Gegevens invullen voor het gehele jaar.

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Geachte heer Perik,

Ik vind dit een mooie test, uitgebreid en hoewel ik geen financieel manager ben, ben ik wel klant van de financiële manager. Naar hem stuur ik ook een link van deze site. . . ik ben benieuwd wat de verschillen tussen mijn beeldvorming zijn van de effectiviteit/eficiency van onze financiële stromen en organisatie tussen ons label en de holding en het zelfbeeld dat de financiële organisatie heeft van deze twee aspecten.

Wellicht hoort u nog van mij hierover . . want uw dienst kost natuurlijk ook energie . . . informatie . . .

Met vriendelijke groet

Bas Aghina

De grafiek zegt me niets over de waarden. Wat betekenen de getallen, verhoudingen? maal 1000 bezoekers van de site, hoe is het gemeten?

Geen referentie verder!

x
x