De Nederlandse directeur is niet de graaiende gewetenloze allesvreter zoals die vaak in de pers wordt afgeschilderd. Hij blijkt een gewone hardwerkende buurman of –vrouw te zijn.

Dat concludeert althans het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen (NCD) op grond van een enquête onder ruim 3.000 directeuren. De uitkomst is volgens voorzitter Willem Hollander verbluffend. “Dit staat haaks op wat we de afgelopen maanden op ons hebben zien afkomen. Integriteit, betrouwbaarheid en transparantie zijn steekwoorden voor de directeur.”

Als voorbeeld noemt hij de modale honorering van bestuurders. Ruim 86 procent verdient tussen de twee en acht maal modaal (€ 65.000 tot € 260.000). Met de gewraakte managementbonus zou het ook best meevallen. Zo’n 74 procent van de directeuren heeft een bonus, maar die is dan wel prestatie-gerelateerd en ligt voor 69 procent van de ondervraagden tussen de 10 en 40 procent van het totale vaste inkomen.

Lees ook:

Big Data is noodzakelijk voor een Rapid Response organisatie

Let wel: bijna alle Nederlandse bestuurders (91 procent) stelt daar een werkweek van 40 tot 70 uur tegenover. Verder valt op dat een vijfde van de directeuren gebruik maakt van een mental coach.

Ziekenhuisdirecteuren
Tragisch genoeg staat de interpretatie van Hollander haaks op onderzoek van actualiteitenprogramma Nova. Daaruit bleek dat zeker honderd ziekenhuisdirecteuren meer verdienen dan minister-president Jan Peter Balkenende. De interim-directeur van het Utrechtse Diakonessenhuis spant de kroon met een vergoeding van € 406.000.
Het kabinet besloot onlangs dat ziekenhuisdirecteuren niet meer mogen verdienen dan de 165.000 euro die de premier jaarlijks ontvangt. Oud-staatssecretaris van Volksgezondheid Hans Simons stelde een iets ruimere norm op van 240.000 euro. Dit bedrag wordt door de sector nu zelf gehanteerd. Maar de cijfers van Nova tonen aan dat dertig ziekenhuisdirecteuren meer verdienen dan dit maximumbedrag. (RM)
Het volledige onderzoeksrapport is te vinden op www.ncd.nl

Bron: MANAGEMENT TEAM

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x